Najverjetnejši bodoči mandatar nove vlade Borut Pahor je v razpravah o koalicijski pogodbi že nekajkrat posredno nakazal, da v stranki menijo, da Slovenija potrebuje drugi blok jedrske elektrarne v Krškem. Pojavile so se tudi govorice, da bo potreba po drugem bloku jedrske elektrarne zapisana v koalicijski pogodbi.

Focus je nad temi informacijami ogorčen. Jedrska energija namreč odpira več problemov, kot jih rešuje: je tvegana in ekonomsko neupravičena naložba, ni rešitev za podnebni problem, vprašanje jedrskih odpadkov še vedno ni rešeno, neodgovorno bi bilo zanemariti možnosti jedrskih nesreč itn. Še najbolj pa bi najverjetnejšega novega predsednika vlade moralo zanimati javno mnenje – po julija 2007 objavljeni raziskavi Eurobarometra (Eurobarometer 206b) 65 % Slovencev meni, da je potrebno delež jedrske energije v evropski energetski mešanici zmanjšati.

Več informacij o jedrski energiji najdete na: http://focus.si/index.php?node=219.

»Na sramotilnem stebru želimo izpostaviti posameznike, podjetja, institucije ali organizacije, ki s svojim delovanjem na kakršen koli način škodujejo okolju. S tem ne želimo žaliti nikogar; želimo le spodbuditi k okolju in družbi bolj odgovornemu ravnanju!«