Italija se tako pridružuje ostalim državam, ki so v preteklem mesecu sprejele odločitve o ukinjanju rabe jedrske energije. Konec maja so v Nemčiji dosegli nepreklicni dogovor o zaprtju vseh jedrskih elektrarn do leta 2022, v Švici pa se je vlada, za njo pa tudi spodnji dom švicarskega parlamenta, izrekla za odstop od jedrske energije, 25. maja pa je 8 evropskih držav – Avstrija, Latvija, Malta, Lihtenštajn, Grčija, Irska, Portugalska in Luksemburg – na Dunaju s podpisom skupne deklaracije vzpostavilo zavezništvo proti jedrski energiji.

V društvu Focus se ob tem sprašujemo, zakaj Slovenija načrtuje nadaljnjo rabo jedrske energije in se tako usmerja v nasprotno smer. Namesto, da bi sledili poti omenjenih držav, je v novem osnutku Nacionalnega energetskega programa (NEP) predvideno podaljšanje življenjske dobe nuklearne elektrarne Krško za 20 let do leta 2043. Obenem osnutek NEP v dveh scenarijih omenja gradnjo drugega bloka NEK, čeprav je znano, da stoji NEK na potresno ogroženem področju, kar prinaša nova tveganja.

V času, ko nam tehnologija omogoča zagotavljanje energetskih potreb na okolju in ljudem prijazen način, so tveganja, ki jih predstavlja jedrska energija nesprejemljiva. V društvu Focus v tem kontekstu pozivamo k razumnejši trajnostni usmeritve energetike pri nas.