Razstava mladih fotografov, ki prikazuje modo malo drugače.
Skupaj z društvom fotografov Fotorama, Zadrugo Buna, Eko plemenom in drugimi sodelujočimi organizacijami vas vabimo na otvoritev potujoče razstave FAIR FOTO v Ljubljani – Ziferblat Ljubljana, Vegova 8, ob 19h.
Razstava fotografij FAIR FOTO je rezultat sodelovanja med društvom fotografov ter nevladnimi organizacijami, s katero želijo opozoriti na neetično delovanje modne industrije, ki izkorišča ljudi in okolje po vsem svetu z namenom povečanja lastnih zaslužkov, in pokazati, da obstaja tudi druga možnost oblačenja (pravična trgovina, druga roka) ter drug način predstavljanja oblačil, ki jih nosijo posamezniki iz našega vsakdana. Vse ”modelke” na fotografijah nosijo svoja oblačila iz pravične trgovine ali iz druge roke.
Otvoritve razstave se bodo udeležile nekatere ”modelke” v oblačilih iz pravične trgovine in/ali druge roke ter predstavniki sodelujočih organizacij, s katerimi pripravljamo kratek pogovor o tematikah, ki jih naslavlja razstava FAIR FOTO.

Oblačila nas spremljajo vsak dan in na to se odziva tudi industrija, ki nas prepričuje, da potrebujemo vedno nov izgled in da bomo srečni, če bomo kar naprej kupovali. Nihče pa nam ne pove, kako obremenilna je ta naša “potreba” za okolje ter kako izkoriščani so ljudje, vključeni v proces pridelave surovine, izdelave izdelkov ter nenazadnje prodaje. Istočasno pa tako narejena oblačila vplivajo tudi na naše zdravje.

V Sloveniji se s to problematiko ukvarja več organizacij. Zdaj smo se z namenom, da bi sporočilo doseglo najširšo javnost, povezale in pripravile kampanjo ”Obleka naredi človeka”. Tekom kampanje bomo s pomočjo potujoče razstave in prikazovanja dokumentarnega filma o oblačilih (od pridelave surovine, preko izdelave oblačila do trenutka, ko ta postane odpadek) predstavili nekaj uvidov v resničnost, ki ji rečemo moda.

Društvo fotografov je avgusta pripravilo delavnico za mlade fotografe, na kateri so udeleženci pod budnim očesom mentorjev fotografirali modele oblečene v oblačila narejena po načelih pravične trgovine ali iz druge roke. Modeli so lastniki oblačil na slikah. Na ta način želijo organizatorji razstave prikazati drugo možnost oblačenja – alternativo konvencionalnim oblačilom, ki v slovenskem prostoru že obstaja. Modele sta z naravno dekorativno kozmetiko naličili Nina in Ida, Eko pleme, podobe je sooblikovala stilistka Katija Gale, oblačila so iz omar modelov, ki jih boste videli na fotografijah, nakit je posodila Pravična trgovina 3MUHE, torbe pa Kulturno ekološko društvo Smetumet in so v celoti narejene iz odpadnih materialov. Vsi modeli na fotografijah so brez obutve, saj v Sloveniji v tem trenutku nimamo možnosti nakupa obutve, ki bi bila narejena po enakih standardih kot ostali izdelki, ki jih nosijo modeli na slikah.

Razstavi FAIR FOTO se bo 14. januarja pridružilo predvajanje dokumentarnega filma Prava cena (The true cost).

Več na http://www.buna.si/fair-foto.html in http://www.buna.si/obleka-naredi-269loveka.html.
__________________________________________________________________
Za več informacij o projektu Obleka naredi človeka in dogodkih vam je na voljo:
Živa Lopatič, [email protected], 041 352 075

SODELUJOČI:

Mladi fotografi so ustvarjali pod mentorstvom fotografov iz Društva fotografov Fotorama: Polona Avanzo, Klemen Brumec, Matic Klanšek, Adriana Alekić, Grega Gulin in Veronika Savnik.

Razstava prikazuje dela fotografov: Lea Benčina, Teja Klanjšek, Maruška Avbelj, Nina Čavž, Luka Rifelj, Martin Debeljak in Barbara Jeras.

Modeli na fotografijah so vodja pravične trgovine v Sloveniji in soustanoviteljica Zadruge Buna, Živa Lopatič, predsednica Kulturno ekološkega društva Smetumet, Maja Rijavec, predsednica Focusa, društva za sonaraven razvoj, Živa Kavka Gobbo, Ida in Nina Horvat, ustanoviteljici Eko plemena, Ivana Oven, ustanoviteljica FLOR – etično nakupovanje, Darja Cupin iz Društva Humanitas, Katarina Vlašič iz Pravične trgovine 3MUHE, pa še Anita Drev, Kristina Soleva, Maja Gantar in Valentina Schmitzer.

V PROJEKTU ”OBLEKA NAREDI ČLOVEKA” SODELUJEJO ŠE:
Pravična trgovina 3MUHE, www.3muhe.si
Focus, društvo za sonaraven razvoj, focus.si
Humanitas, društvo za človekove pravice in človeku prijazne dejavnosti, www.humanitas.si
Zadruga Breja preja, brejapreja.wordpress.com
Zavod Tri, zavod za trajnostne skupnostne prakse, www.zavod-tri.org
Kulturno ekološko društvo Smetumet, www.smetumet.com
Greenpeace Slovenija, www.greenpeace.org/slovenia/si/
Zavod Voluntariat, www.zavod-voluntariat.si
Smetka, Upcycling & FAIR trade shop, www.facebook.com/Smetka-Upcycling-FAIR-trade-shop-670309519779284/?fref=ts
Umanotera, www.umanotera.org
FLOR – etično nakupovanje, www.facebook.com/FLOR.Eticno.nakupovanje/?fref=ts
Mladinsko Alternativno Društvo (MAD), www.facebook.com/drustvomad/
Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, www.facebook.com/DRPDNM
Snaga Ljubljana, www.snaga.si
Hiša sreče, Društvo UP Jesenice, www.up-jesenice.org.