Napovedujemo: 29. 08. 2016 – seminar Sadje naj bo pravično! za učitelje OŠ in srednjih šol, možnost potrdila za pridobitev točk napredovanja.

 

V učnih načrtih je malo vsebin, ki povezujejo hrano, ki jo uvažamo iz t.i. držav globalnega juga ter načine proizvodnje. Banane so sadež, ki je med pogostejšim sadjem na našem jedilniku že od malih nog. Vendar marsikdo od nas ne ve, na kakšni rastlini zraste ananas, kakšne so delavske razmere na plantažah banan, katerim tehnološkim procesom je podvržena pridelava sadja, koliko pesticidov vsebuje in koliko kilometrov prepotuje tropsko sadje, preden pride na police trgovin. Vsi pijemo pomarančni sok, a ne vemo, kaj se dogaja v ozadju njegove proizvodnje in od kod prihajajo pomaranče. V kolikšni meri so kršene človekove pravice v celotni verigi proizvodnje sadja in kateri so okoljski problemi, ki jih nekje na drugem koncu sveta pušča naša (pretirana) potrošnja, na vse to bomo odgovorili na seminarju Sadje naj bo pravično.

 

Učitelji izobražujete in vzgajate mlade, za katere želimo, da odrastejo v odgovorne člane družbe, v etične potrošnike, ki se zavedajo vpliva načina trošenja. Trenutni sistem spodbuja pretirano potrošnjo, vendar lahko izobilje, ki smo ga deležni danes tu, predstavlja velike ekološke in družbene probleme nekje drugje. Da je s trenutnim načinom razmišljanja in delovanja nekaj narobe, dokazujejo tudi socialni problemi pri nas. Menimo, da lahko preko različnih predmetov ali aktivnosti učencem in dijakom predstavite vsebine o tropskem sadju, ki bodo kasneje vplivale na njihove nakupovalne odločitve.

 

Na seminarju vas bomo v okviru projekta Sadje naj bo pravično (Make fruit fair) opremili z znanjem o pridelavi tropskega sadja (zanimivosti o rastiščih, bioloških lastnostih rastlin, načinu pridelave, uporabi kemikalij, delavskih razmerah na plantažah, okoljskih problemih v državah proizvajalkah), opisali celotno verigo izbranega tropskega sadja (od plantaže do nakupovalne košare) ter predstavili pristope globalnega učenja. Na koncu bomo skupaj z vami po pripravljenih učnih listih izvedli delavnico, ki jo boste lahko uporabljali pri poučevanju ter vas tako tudi vključili v nastanek gradiv za učitelje.

 

KDAJ ponedeljek, 29. 8. 2016 med 9. in 15. uro
KJE na Gimnaziji Jožeta Plečnika, na Šubičevi 1 v Ljubljani (blizu Parlamenta)
PRIJAVA zapolnjeno, prijave niso več možne
TOČKE Na koncu prejmete potrdilo o udeležbi na 8-urnem seminarju, ki vam omogoča pridobitev točk, ki so potrebne za napredovanje strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju.

 

Vljudno vabljeni!

 

Več informacij:

Živa Kavka Gobbo, Focus, društvo za sonaraven razvoj, [email protected], 01 515 40 80
Živa Lopatič, Zadruga BUNA, [email protected], 041 352 075

 

Program seminarja:
9 – 9:30  Predstavitev projekta Sadje naj bo pravično (Make fruit fair)

9:30 – 10:30 Kakšni so pristopi globalnega učenja?

10:30– 12:30 Vpogled v izbrano sadje: od kod prihaja, kaj je, kako raste, v kakšnih pogojih ga gojijo, okoljske in družbene razmere v celotni verigi, razrez stroškov, kako predelujemo (banane, ananas, pomaranče, mango, avokado…)

12:30 – 13:00 Odmor za kosilo

13:00 – 14:30 Delavnica: preizkus izvedbe izbranih aktivnosti

14:30 – 15:00 Evalvacija

 

Predavatelji:

Živa Kavka Gobbo, društvo Focus
Živa Lopatič, Zadruga Buna
Mateja Kraševec, društvo Humanitas