Umanotera, Focus društvo, Greenpeace v Sloveniji in Mladinsko združenje Brez izgovora Slovenija od 22. septembra 2009 izvajamo kampanjo Ukrepaj zdaj!  Cilj kampanje je slovensko vlado prepričati, da mora prevzeti svoj delež odgovornosti pri preprečevanju katastrofe, ki nam grozi zaradi globalnih podnebnih sprememb.

V soboto, 24. oktobra, bodo predstavniki civilne družbe v 150 državah po svetu natanko šest tednov pred zaključkom mednarodnih podnebnih pogajanj v Kopenhagnu od svojih voditeljev zahtevali sprejem pravičnega in ambicioznega mednarodnega podnebnega dogovora. Po vsem svetu se bodo na ta dan zvrstile raznolike ulične akcije, ki bodo na ustvarjalen in množičen način združile moči svetovne javnosti ter tako izkoristile morda zadnjo veliko priložnost, da pokažejo svojo globoko zaskrbljenost nad podnebnimi spremembami in potencialno katastrofalnimi posledicami, ki jih te prinašajo.

Svetovni akciji, ki se bo odvijala pod okriljem organizacije 350.org , se pridružujemo tudi v Sloveniji. 24. oktobra 2009 ob 10.30 bomo pobudniki in podporniki kampanje Ukrepaj zdaj! , izvedli "živi napis" – UKREPAJ ZDAJ! Akcija bo potekala na parkirišču poslovne stavbe Telekom ob Slovenski cesti v Ljubljani.

Od predsednika vlade Boruta Pahorja bomo zahtevali, da nemudoma popelje Slovenijo na pot nizkoogljične družbe, se zavzame za ambiciozen in pravičen podnebni dogovor, da se podnebne konference v Kopenhagnu osebno udeleži in na ta način prevzame odgovornost za tam sprejete odločitve.

V okviru kampanje Ukrepaj zdaj! in kot podpora osrednji akciji v Ljubljani se bodo istočasno, v soboto, 24. oktobra 2009, med 10:30 in 11:00, po Sloveniji zvrstile številne manjše akcije. Fotografije in posnetki vzporednih akcij bodo dostopni na spletni strani www.ukrepajzdaj.org.