Vabljeni na konferenco Evropskega podnebnega pakta z naslovom

Življenje znotraj planetarnih meja: kako do ravnovesja med potrebami družbe in omejitvami Zemlje?

sreda, 14. februar 2024 med 9.30 in 16.00
Hiša Evropske unije, Dunajska cesta 20, Ljubljana

 

Za ohranitev stabilnosti okolja je ključnega pomena, da ne prestopimo planetarnih meja – omejitev, znotraj katerih morajo naravni sistemi Zemlje delovati, da ohranimo življenje, kot ga poznamo. Žal smo šest od devetih planetarnih meja že presegli. Če želimo v prihodnje preprečiti nepopravljive in katastrofalne posledice, bodo potrebne korenite spremembe.

Za življenje v okviru planetarnih meja je bistvenega pomena razumevanje, kako tesno je blaginja človeštva povezana z zdravjem planeta. Nujno potrebno je vzpostaviti boljše dolgoročno ravnovesje med potrebami družbe in omejitvami Zemlje. To med drugim pomeni, da se moramo oddaljiti od ideje neskončne gospodarske rasti, saj na omejenem planetu neomejena rast preprosto ni mogoča.

Namen konference je zato spodbuditi razpravo o izzivih in rešitvah za oblikovanje prihodnosti, ki bo zadovoljila potrebe družbe, obenem pa skrbela za dobrobit planeta.

Konferenca bo v osrednjem delu obsegala participativno delavnico in v zadnjem okroglo mizo z ambasadorkama Evropskega podnebnega pakta, uvodni del pa bo sestavljen iz dveh predavanj:

Prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj je klimatologinja, redna profesorica na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in članica Medvladnega foruma za podnebne spremembe – IPCC. Velja za eno od pionirk raziskovanja podnebnih sprememb v slovenskem prostoru, zlasti se je v svojem raziskovanju osredotočala na  vpliv vremena in podnebnih sprememb na kmetijsko pridelavo.
Ajda Pistotnik je so-ustanoviteljica in direktorica think tanka Policy Lab, ki izziva prevlado BDP kot edinega političnega cilja prek koncepta odrasti, trajnostnih ekonomskih politik in predlogov transformativnih politik za družbene spremembe.

Program konference:

09:30 – 9:50 Registracija

09:50 – 10:00 Uvodni nagovor

10:00 – 10:45 Naše prihodnosti na planetu, ki ne raste –  prof. dr. Lučka Kajfež-Bogataj

11:00 – 11:45 Meje rasti – Ajda Pistotnik, Policy Lab

12:00 – 12:30 Odmor za kavo

12:30 – 13:30 Oblikovanje skupne prihodnosti – participativna delavnica (samo v živo)

13:30 – 14:15 Odmor za kosilo

14:15 – 15:15 Okrogla miza z ambasadorkama Podnebnega pakta Gajo Brecelj in Katarino Trstenjak

 

Predhodna prijava je obvezna (število mest je omejeno). Udeležba na konferenci je brezplačna. * Prek platforme Zoom bo mogoče spremljati predavanji in okroglo mizo.

 

 

Dodatne informacije: [email protected]

Posvet organiziramo v skladu z merili trajnostnega dogodka.

Vabimo vas, da na dogodek pridete: peš // s kolesom: najbližja postajališča sistema Bicikelj so Lidl Bežigrad, Park Navje-Železna cesta in Vilharjeva cesta // z mestnim avtobusom: avtobus št. 6, 7, 8, 11, 13, 14, 19, 20 – postaja Razstavišče // z vlakom ali medkrajevnim avtobusom // se z drugimi udeleženci dogodka dogovorite za sopotništvo.

 

Focus organizira dogodek kot nacionalni koordinator gibanja Evropski podnebni pakt v Sloveniji.