SPOŠTOVANI!

Danes se je pričela mednarodna podnebna konferenca v Kopenhagnu. Če voditelji držav ne bodo zbrali politične volje za ambiciozen in pravičen podnebni dogovor, bomo zamudili priložnost, da se izognemo najhujšim posledicam podnebnih sprememb.

Neuspeh v Kopenhagnu je torej nesprejemljiv. Tega se morajo zavedati tudi naši voditelji.

V soboto, 12. decembra 2009, je Svetovni dan ukrepanja (Global action day). Po vsem svetu bodo posamezniki na ta dan s simbolnimi akcijami pošiljali sporočilo upanja in pričakovanja, da se svetovni voditelji dogovorijo o novem globalnem podnebnem sporazumu, ki nam bo zagotovil, da ukrotimo v tem trenutku nenadzorovane podnebne spremembe.

Svoje sporočilo bomo poslali tudi iz Slovenije. Organizacije pobudbnice kampanje Ukrepaj zdaj! vabimo vse posameznike, da se nam pridružite: v Ljubljani in Mariboru v soboto 12. decembra ob 18.00, v Izoli pa v petek,11. decembra ob 18.30. Simbolno bomo prižgali svečke upanja in jasnega sporočila, da od naših voditeljev pričakujemo UKREPANJE!

KJE IN KDAJ: Ljubljana, sobota 12. decembra ob 18.00 na Prešernovem trgu: Dogodek bo trajal največ15 minut oz. toliko, da svečke ugasnejo. Za tiste brez svečk jih bomo imeli nekaj na zalogi. S seboj lahko prinesete tudi svoja osebna sporočila, risbice, transparente. Dobrodošli!

Več informacij: Lidija Živčič, [email protected], 041291091

Karmen Kogoj Ogris, [email protected], 031540534

Maribor, sobota 12. decembra ob 18.00 uri na Glavnem trgu: Dogodek bo trajal največ15 minut oz. toliko, da svečke ugasnejo. Za tiste brez svečk jih bomo nekaj primesli mi. S seboj lahko prinesete tudi svoja osebna sporočila, risbice, transparente. Dobrodošli vsi!

Več informacij: Nina Štros, [email protected],  040871-530 .

Izola, petek, 11.decembra ob 18.30 na ploščadi pred parkom Pietro Coppo v Izoli: Dogodek bo trajal največ 15 minut oz.dokler svečke ne ugasnejo. Poleg domačinov, ki jih pozivamo, da s seboj prinesejo svojo svečo, bo dogodku prisostvovalo preko 70 udeležencev mladinske izmenjave Združene igre narodov – Trajnostne priložnosti.

Več informacij: Jan Peloza, [email protected]., 040732212.

Če se želite udeležiti dogodka, pa ste iz drugih krajev Slovenije, vas pozivamo, da podoben dogodek ob isti uri pripravite sami – povabite prijatelje, znance, družino – svoj dogodek lahko prijavite na https://secure.avaaz.org/en/real_deal_hosts/ in ne pozabite obvestiti tudi nas – [email protected].

V ponedeljek, 7.12. 2009, se je z začetkom Mednarodne podnebne konference v Kopenhagnu zaključilo zbiranje podpisov peticije v kampanji Ukrepaj zdaj! (http://www.ukrepajzdaj.org/.) Zbrali smo 10989 podpisov in izpolnili enega od ciljev: premier Borut Pahor je napovedal svojo udeležbo na konferenci. Zbiranje podpisov je končano, ne pa tudi naša prizadevanja v boju proti podnebnim spremembam.