O različnih pogledih in praksah v dobavnih verigah s tropskim sadjem, ter trajnostnih praksah in alternativah se bomo pogovarjali z gostjami, avtoricami člankov. Tokratna številka se namreč osredotoča na vprašanja pravičnosti in trajnosti v dobavnih verigah sadja.

16. februarja ob 10:00 ste prisrčno vabljeni v Okoljski center na Trubarjevi 50 v Ljubljani na pogovor z avtoricami prispevkov v četrti številki Etičnega potrošnika:

Živa Kavka Gobbo, društvo Focus, Zakaj ravno sadje?, Etični potrošnik in kampanja Sadje naj bo pravično!
Živa Lopatič, Zadruga BUNA in pravična trgovina 3muhe, Pravična trgovina s svežim sadjem
Katja Celin, Afrotera in Voluntariat, Med Slovenijo in Burkina Faso – pravični odnosi v trgovini s sadjem v praksi
Victoria Echague, okoljska inženirka iz Paragvaja, Širjenje plantaž v Južni Ameriki, zakaj se tiče nas vseh?

Etični potrošnik je nastajal v okviru projekta Sadje naj bo pravično!, ki skuša osvetlili temno plat pridelave in prodaje tropskega sadja. Tako boste lahko v glasilu prebirali o tem, kateri so glavni izzivi pridelave banan v Kolumbiji, kako po načelih pravične trgovine pridelujejo mango v Burkina Fasu, kako slovenska sadjarka gleda na problematiko ekološkega sadja v Sloveniji, katero sadje predelujejo pri slovenskem proizvajalcu sokov in kakšno je mnenje slovenskih evro poslancev o nepoštenih trgovinskih praksah. Zanimalo nas je tudi, ali znani Slovenci kupujejo etično, kako zavreči čim manj sadja in kako pravilno ravnati z biološkimi odpadki.

Aktivistka iz Kolumbije, od koder uvažamo veliko tropskega sadja, se sprašuje, če smo današnji potrošniki res amaterji, ki imajo opravka z zelo učinkovitimi prodajnimi »stroji«. Morda se nam včasih res zdi tako, vendar če smo opremljeni s pravimi informacijami, lahko prav potrošniki postanemo glavno orožje v boju proti nepoštenim praksam v pridelavi in prodaji sadja.

Na dogodku bomo poskrbeli za ekološko pridelano in pravično sadje ter kavico.

Vabljeni,

Živa Kavka Gobbo
Focus, društvo za sonaraven razvoj

Več informacij: [email protected], 01 515 40 80