Več kot 1100 strokovnjakov in več kot 70 organizacij iz več kot 60 držav je objavilo pismo, v katerem pozivajo vlade k trajnostni odrasti, kot načinu za spopadanje s krizo COVID-19. Skozi trajnostno odrast lahko zgradimo bolj socialno pravičen in trajnosten sistem ter preprečimo nadaljnje krize. Akademiki, raziskovalci, umetniki, aktivisti, politiki in organizacije z vsega sveta zahtevajo, da se poslovimo od odvisnosti od gospodarske rasti ter s tem preprečimo nadaljnje krize.

Focus degrowth - logo

V pismu nacionalne in mednarodne institucije, civilna družba ter gospodarski akterji pozivajo, naj države v svojih prizadevanjih za obvladovanje trenutne gospodarske recesije upoštevajo pet načel, da naslovijo trenutne socialne in okoljske težave. Podpisniki pisma pozivajo vlade k odrasti, načrtnemu, vendar prilagodljivemu, trajnostnemu in pravičnemu zmanjšanju obsega gospodarstva, ki nas bo privedlo do prihodnosti, v kateri bomo lahko živeli bolje z manj. Podpisniki odsvetujejo slepo vero v tržne sile in zavračajo prizadevanje za “zeleno rast” in ločevanje izpustov od BDP (decoupling) kot glavni strategiji za reševanje okoljskih in družbenih problemov.

“Kriza, ki jo je sprožil koronavirus, je že razkrila številne slabosti našega kapitalističnega gospodarstva, ki je obsedeno z rastjo: negotovost za mnoge, zdravstveni sistemi, ki so bili uničeni z leti varčevalnih ukrepov in podcenjenost nekaterih najpomembnejših poklicev. Ta sistem, ki temelji na izkoriščanju ljudi in narave, je veljal za t. i. “normalnost” – toda ta t. i. “normalnost” je bila že v bistvu kriza. Desetletja sta bili glavni strategiji to, da smo gospodarsko redistribucijo prepuščali v veliki meri tržnim silam in da smo okolje ščitili ločevanjem izpustov od BDP in “zeleno rastjo”. To ni delovalo in tudi v prihodnje ne bo delovalo,” pravijo pobudniki pisma.

Podpisniki pisma ponujajo pet načel za oživitev gospodarstva in kot osnovo za ustvarjanje pravične družbe:

1) Postavite življenje v središče naših gospodarskih sistemov.
2) Radikalno prevrednotite, koliko in kakšno delo je potrebno za dobro življenje vseh.
3) Organizirajte družbo okoli zagotavljanja nujnih dobrin in storitev.
4) Demokratizirajte družbo.
5) Politične in gospodarske sisteme utemeljite na načelu solidarnosti.

Newroots artwork

Newroots artwork

“Trenutna gospodarska recesija ni odrast, čeprav jo nekateri tako zavajajoče imenujejo. Odrast pomeni učinkovito naslavljanje vseh temeljnih potreb ne glede na to, ali gospodarstvo raste. Če bi že imeli sprejete politike in ukrepe za to, bi lahko velik del gospodarstva zaprli za več mesecev in vsi še vedno imeli dovolj hrane, bivališče in zdravstveno varstvo. Gospodarska kriza, ki jo povzroča Covid-19, je povezana z našo odvisnostjo od rasti”, izpostavljajo pobudniki pisma.

Podpisniki pisma pozivajo ljudi, naj zahtevajo odprto razpravo o tem, kako bi lahko drugače zastavili naša gospodarstva in družbe v času po krizi koronavirusa. Pridružite se nam v teh razpravah ter delite svoje ideje naKonferenci o odrasti 2020 na Dunaju in ob globalnem dnevu odrasti. Zgradimo nameren in osvobodilni izhod iz odvisnosti od rasti, skupaj!

 

Celotno pismo si v slovenskem prevodu lahko preberete tukaj: https://www.degrowth.info/en/odprto-pismo/