Bruselj, 2. junij 2016 – Na konferenci “Energetska revščina v Jugovzhodni Evropi”, ki je potekala 1. 6. 2016 v Evropskem parlamentu v Bruslju, se je zbralo več kot 60 predstavnikov institucij in organizacij, ki se ukvarjajo z energetskimi in socialnimi vprašanji, poslancev Evropskega parlamenta, znanstvenikov, strokovnjakov za energetsko revščino in predstavnikov civilne družbe. Na konferenci so predstavili posebnosti energetske revščine v Sloveniji, Bolgariji, Makedoniji in na Hrvaškem, kjer poteka evropski projekt za zmanjšanje rabe energije v energetsko revnih gospodinjstvih REACH. Predstavitve in razprava so pokrili celotno Jugovzhodno Evropo, saj so problemi v regiji podobni.

Ocenjujemo, da je v državah Jugovzhodne Evrope, kamor ob tej priložnosti vključujemo tudi Slovenijo, več kot 30 % gospodinjstev energetsko revnih. Regionalne razlike igrajo pomembno vlogo v značilnostih energetske revščine, na kar je v uvodnem govoru opozoril poslanec Evropskega parlamenta Davor Škrlec: ”V državah članicah se pogosto promovirajo ukrepi energetske učinkovitosti, ki predpostavljajo dobro finančno sposobnost državljanov, pri čemer manjkajo ukrepi, ki bi bili osredotočeni na ranljive in socialno ogrožene skupine potrošnikov. Zato je v državah članicah potrebno vložiti več napora v prepoznavanje lokalnih problemov ter ponuditi širši spekter pomoči ogroženim državljanom.”

Lidija Živčič iz društva Focus je predstavila priporočila za oblikovanje ustreznih politik in programov za naslavljanje energetske revščine in poudarila, da je ”potrebna globlja analiza problema na nacionalnih ravneh, kateri sledijo ustrezno merljiva definicija problema in indikatorjev, ki jih je treba redno spremljati. Temu morajo slediti programi ukrepov učinkovite rabe energije, tako mehki ukrepi ozaveščanja in izobraževanja, kot ukrepi energetske sanacije stavb in zamenjave neučinkovitih ogrevalnih sistemov. Strategije delovanja morajo biti zastavljene dolgoročno, vključevati morajo vse ključne deležnike ter prepoznati lokalno specifično naravo problema, saj lahko le na ta način ustrezno naslovimo problematiko in prispevamo k njenemu zmanjšanju.

Na panelni razpravi so sodelujoči skušali odgovoriti na vprašanja o ključnih težavah pri definiranju energetske revščine v regiji, dati poudarke na specifikah regije ter podati predloge o učinkovitem naslavljanju problema energetske revščine. Dr. Stefan Bouzarovski iz Univerze v Manchester-ju je opozoril: ”Reševanje problema energetske revščine v regiji Jugovzhodne Evrope kot prvi in ključni korak zahteva celovito obnovo stavbnega fonda in izboljšanje energetske učinkovitosti domovanj energetsko revnih gospodinjstev.”

Konferenco so organizirali partnerji na projektu REACH in poslanec Evropske parlamenta g. Davor Škrlec.

Dodatne informacije:
Tomislav Tkalec, tomi[@]focus.si, 059 071 325
Focus, društvo za sonaraven razvoj