Kdo odloča o tvoji prihodnosti?

Podnebna kriza je že tu. Vemo, da je niti v Evropi ne občutimo vsi enako, na globalnem jugu pa že ima uničujoče posledice, ki se obetajo tudi drugim delom sveta in ki se bodo neizbežno poslabšale. Tudi pri nas obeti podnebne krize niso za vse enaki, večje breme bomo nosili delavci, kmetje, ženske, revni in mladi. Mladi in prihajajoče generacije bomo posebej prizadeti, saj bodo posledice podnebnih sprememb z vsakim desetletjem samo še hujše. Hkrati pa smo soočeni s socialnimi neenakostmi, ki večini mladih ne obetajo perspektivne prihodnosti. Prekarne zaposlitve, nedostopnost stanovanj, poslabševanje dostopa do javnih storitev …

Tako podnebna kot družbena kriza imata skupni izvor. Živimo v svetu, kjer je prioriteta gospodarska rast in profit, ki so jima podrejene tudi družbene potrebe in okoljske zmogljivosti. Poglejmo le načrte za zeleni prehod: ti očitno niso dovolj ambiciozni, da bi zadostili ciljem Pariškega sporazuma, niti ne upoštevajo, da živimo v neenakem in konfliktnem svetu, le malo pa se ukvarjajo s prilagajanjem podnebnim spremembam. 

Naša naloga je, da si prizadevamo za reševanje družbene in podnebne krize. Ne glede na razočaranja in jezo je to edina možnost, ki nam preostane – naš boj je postal nuja, življenjska naloga. To je tudi edini način, na katerega lahko nekaj spremenimo in zmagujemo. Zamenjajmo pasivnost s povezovanjem, organiziranjem in aktivnostjo

 

14. 3. ob 14.00 – v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede (predavalnica št. 10)

15. 3. ob 13.30 – v Mariboru, Filozofska fakulteta (Amfiteater)

16. 3. ob 16.00  – v Ljubljani, Biotehniška fakulteta (agronomija, A1)

21. 3. ob 17.00 – na spletu (zoom povezava: https://us02web.zoom.us/j/87157686750)

22. 3. ob 15.00 – v Kopru, Fakulteta za humanistične študije (Burja 1)

 

V ta namen v marcu pripravljamo podnebne skupščine, ki so proces, v katerem bomo na demokratičen način izoblikovali svoj glas, svoje zahteve. Skupščine bodo omogočile več demokratičnega sodelovanja kot zgolj izbiro svojega predstavnika, vse udeleženke in udeleženci bodo lahko prispevali k oblikovanju skupnega stališča. 

Hkrati se bomo udeleženke in udeleženci z  izmenjavo argumentov in izkušenj učili en od drugega ter tako pridobili znanje, ki nam bo koristilo v prihodnjih prizadevanjih za sonaravno in demokratično družbo, oblikovano po potrebah ljudi, ne profita.

Zavedamo se, da omenjeni problemi niso generacijsko zamejeni, ampak zadevajo velik del družbe. Skupščine so odprte za vsakogar, ki spoštuje principe neposredne demokracije in se želi priključiti našim prizadevanjem. Ne borimo se zgolj za boljši položaj ene (generacijske) skupine, ampak za preobrazbo celotne družbe.

Od 14. do 22. marca se bo odvilo pet skupščin po celotni Sloveniji. Eno v Mariboru, dve v Ljubljani, eno v Kopru in eno prek spleta (zoom), za vse, ki se skupščin v živo ne boste mogli udeležiti. Skupščine so tudi uvod in priprava za podnebni shod, ki se bo odvil 25. marca.  

Prijavnica: https://forms.gle/1gM7ea2jqRjiMUvcA

Facebook: https://www.facebook.com/events/3157634237891797

 

Projekt ClimACT je sofinanciran s sredstvi Evropske komisije, programa Raising public awareness of development issues and promoting development education in European Union (DEAR).

 

 

 

 

 

 

#SparkAChange #podnebneskupščine