Ponovno na sramotilni steber postavljamo Vlado RS, zaradi neaktivnosti, prelaganja odgovornosti ter zavajanja javnosti glede projekta TEŠ6.

Telenovela TEŠ6 gre naprej, a nič ne kaže da bi bili bližje srečnemu zaključku. Smo pa vsekakor sredi obdobja takšnih in drugačnih (ne)pričakovanih dejanj, značilnih za to vrsto nanizank.

TEŠ je že v fazi pridobivanja prvega dela kredita v višini 200 milijonov evrov, prav tako so objavili razpis za gradbena dela v vrednosti približno 85 milijonov evrov. Solistično delovanje TEŠ sicer ni presenetljivo, glede na to da v lastni režiji vodijo projekt že od začetka, brez sodelovanja in obveščanja javnosti ter tudi brez jasnega in nedvoumnega pristanka Vlade.

Kljub takšnemu soliranju TEŠ pa je Vlada tisti organ, ki je odgovoren za prihodnjo strateško energetsko usmeritev države, in ki bi moral zaradi ugotovitve, da energetska strategija 20. stoletja ne more in ne sme ostati tudi strategija za 21. stoletje, preusmeriti razmišljanje v drugačen model razvoja energetike. Žal pa Vlada le molči, kot da se projekt nje ne tiče, ter s tem omogoča nemoteno nadaljevanje projekta, ki bo zaradi rabe zastarele in izjemno umazane tehnologije za pridobivanje elektrike naše zdravje, okolje in finance obremenjeval še prihodnjih 50 let. Da sploh ne govorimo o tem, da bo ta projekt zagotovil usmerjenost energetskega sektorja v preteklost tudi za naslednjih 50 let. 

Ob tem poskuša Vlada v javnosti dajati videz, kot da se ukvarja s projektom, da še ni čisto odločena, ali projekt bo ali ne, da se čaka na nadaljnje analize in ocene, da se preverja pravilnost postopkov naročanja in tako naprej. S tem Vlada drži v šahu predvsem nasprotnike gradnje TEŠ 6, češ, saj nekaj delamo, malo še počakajte, da dobimo vse podatke, nato pa se bomo lahko skupaj javno pogovorili kako naprej.

Upravičeno se bojimo, da do javnih pogovorov o projektu TEŠ 6 ne bo prišlo, saj bo v vmesnem času projekt potihoma in skrito od oči javnosti nadaljeval svojo pot do točke, ko ne bo več poti nazaj. Po tem bodo zaman vse argumentirane ugotovitve o nesmotrnosti izgradnje bloka 6, na katere že dolgo opozarja vrsta deležnikov, od ekonomistov, do okoljevarstvenikov. Za Vlado bo tudi že prepozno za posipanje s pepelom. Vlado zato pozivamo, naj odločitev sprejme čimprej, dokler je še čas za spremembe, saj bodo v nasprotnem primeru odgovorni za napako, ki bo še 50 let opozarjala na zmotno, slepo prepričanje, ki so ga vsilili ozki interesi; in to kljub temu, da Vlada trenutno beži daleč stran od sprejemanja odgovornosti in le-to prelaga na druge.

***

Na sramotilnem stebru želimo izpostaviti posameznike, podjetja, institucije ali organizacije, ki s svojim delovanjem na kakršen koli način škodujejo okolju. S tem ne želimo žaliti nikogar; želimo le spodbuditi k okolju in družbi bolj odgovornemu ravnanju!