Podlaga za utemeljen sum koruptivnega dejanja je izjava gospoda Bojana Kontiča, ki je kot gost televizijske oddaje Odmevi včeraj, 27. septembra 2011 [1], izjavil, da zakona ni napisal sam, temveč so ga pripravili v Holdingu slovenskih elektrarn (HSE), ki je 100% lastnik Termoelektrarne Šoštanj. HSE je v 100% lasti države in je kot takšen zavezan k spoštovanju Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, enako pa so zavezani tudi poslanci Državnega zbora kot funkcionarji.

Nastalo situacijo zgoraj navedene nevladne organizacije komentiramo:

»Dejstvo, da podjetje z jasnim gospodarskim interesom napiše zakon, ki mu bo prinesel konkretne materialne koristi, poslanci pa ta zakon vložijo v obravnavo in se javno zavzemajo za njegovo uresničitev, je žalitev za demokracijo in za parlament. Če dopustimo, da si podjetja sama pišejo zakone, parlamenta sploh ne potrebujemo. Prva naloga poslancev je, da zastopajo javni interes, ne pa interesov ozkih interesnih skupin.

Čas je, da naredimo takemu ravnanju konec in s tem preprečimo, da tovrstno delovanje, ki nakazuje na elemente korupcije, v Sloveniji postane del ustaljene prakse.

Projekt TEŠ 6 je okoljsko sporen, neekonomičen, družbeno nekoristen in nedemokratičen. Kot tak ne more biti del naše skupne prihodnosti. Zadnje, kar potrebujemo, je, da v času, ko vsi zategujemo pasove, ko se soočamo z grožnjo nove recesije in ko vedno več ljudi komaj shaja iz dneva v dan, dovolimo, da država skozi okno vrže 440 milijonov EUR davkoplačevalskega denarja.«

Pričakujemo, da bo Komisija za preprečevanje korupcije našo prijavo obravnavala z vso potrebno odgovornostjo in resnostjo.

***

VEČ INFORMACIJ:
Mag. Nina Štros, vodja Greenpeace CEE v Sloveniji, [email protected], +386 40 871 530
Mag. Lidija Živčič, strokovni vodja Focusa, društva za sonaravni razvoj, [email protected], +386 590 71 326


Opombe
[1] Vir: Odmevi, 27. septembra 2011; http://tvslo.si/#ava2.117059458 (12 min)

Sporočilo za javnost v pdf obliki je na voljo tukaj.