Nedavno objavljena poročila Medvladnega panela za spreminjanje podnebja, IPCC, ne dopuščajo dvoma, da je za podnebne spremembe kriv človek, ki s svojimi dejavnostmi v ozračje izpušča prekomerne količine toplogrednih plinov. Eden glavnih virov emisij toplogrednih plinov je proizvodnja elektrike iz premoga. Elektrika nam omogoča udobje, ki smo ga vajeni, le redko kdo pa se zaveda, da jo pogosto uporabljamo popolnoma po nepotrebnem.

Ljudje so še vedno prepričani, da brez žrtvovanja svojega ugodja ne morejo prispevati k zmanjševanju rabe elektrike in s tem k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Da to ni res, lahko vidimo na primeru rabe t.i. stand-by elektrike oz. elektrike, ki jo porabljajo naprave v stanju pripravljenosti (t.i. stand-by mode).

Tipično slovensko gospodinjstvo po ocenah Inštituta Jožef Štefan – Centra za energetsko učinkovitost porabi povprečno za 40 W elektrike za naprave v stanju pripravljenosti. Na letni ravni tako tipično gospodinjstvo porabi okoli 308 kWh elektrike, ki ne prinese nobene koristi, zanjo pa plačamo približno 30 EUR. To obenem pomeni, da okoli 9 % elektrike v tipičnem gospodinjstvu porabimo zaman.

‘Ocenjujemo, da vsa slovenska gospodinjstva skupaj porabijo letno okoli 210 GWh elektrike, ki ne prinaša koristi, temveč le stroške. Če bi samo v gospodinjstvih nehali uporabljati stand-by elektriko, bi lahko prihranili gradnjo dveh manjših elektrarn, moči cca. 60 MW. Razen tega bi prispevali k zmanjšanju emisij CO2, ki nastanejo pri proizvodnji elektrike,’ je povedala Lidija Živčič, predsednica društva. ‘Če bi samo gospodinjstva izkoreninila rabo elektrike v stanju pripravljenosti bi preprečili izpust 170 000 ton CO2. To je približno desetina potrebnih naporov v Sloveniji za izpolnitev kjotskega protokola, ki je trenutno edini mednarodni dogovor za boj proti katastrofalnim spremembam podnebja,’ je še poudarila Živčičeva.

Zato v Focus društvu za sonaraven razvoj ob podpori Britanskega veleposlaništva v Ljubljani začenjajo ob svetovnem dnevu okolja izvajati ozaveščevalno kampanjo, ki so jo v društvu poimenovali »Bye, bye, stand-by!«. 5. junija bodo tako med 10. in 16. uro pri Maximarketu v Ljubljani mimoidočim posredovali informacije o tem, kaj je to stand-by elektrika in kako zmanjšamo rabo le-te. Mimoidoči bodo lahko sodelovali tudi v nagradni igri s praktičnimi nagradami. Kampanja se bo nadaljevala preko spletne nagradne igre in krajših radijskih oddaj.

Letak o rabi elektrike v stanju pripravljenosti  

Kontakt:
Lidija Živčič, 041 291091, [email protected]
Barbara Kvac, 040 722149, [email protected]