Tudi letos lahko 0,5 % dohodnine namenite Focusu, društvu za sonaraven razvoj. Tisti, ki ste obrazec že oddali v preteklih letih, vam postopka ni treba ponavljati, kdor se še ni odločil, pa ima časa samo še do 31. decembra.

Kot najbrž že veste, po Zakonu o dohodnini lahko davčni zavezanci do 0,5 odstotka dohodnine, odmerjene od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, namenijo nevladnim organizacijam, ki izvajajo splošno koristne programe.

Vsak davčni zavezanec lahko izbere do največ pet organizacij, ki delujejo v javnem interesu, in med njih razdeli pol odstotka dohodnine ali pa izbere samo eno in ji nameni pol odstotka svoje dohodnine. Če posameznik ne bo izrazil svoje volje do konca leta, se bo 0,5 odstotka njegove dohodnine steklo v poseben sklad, iz katerega bo ministrstvo za javno upravo prek razpisov financiralo razvoj nevladnih organizacij.

To je novost v letošnjem letu. Doslej je šel ta denar v državni proračun in se porabljal brez posebnega namena. Kljub temu, da je postopek enostaven in da ne prinaša stroškov, vseeno večina ljudi te dobrodelne možnosti ni izkoristilo in je vsako leto v proračunu ostalo skoraj pet milijonov evrov, ki bi jih lahko dobile nevladne organizacije za izvajanje svojih programov.

Odslej bo to drugače. Vsakem primeru bo šlo vaših pol odstotka dohodnine za nevladne organizacije, vseeno pa se lahko še do konca leta odločite, če bi želeli celoten znesek nameniti za delovanje ene točno določene nevladne organizacije. Naj vam namignemo, da je Focus, društvo za sonaraven razvoj znova na seznamu upravičencev, saj imamo poseben status delovanja v javnem interesu in nas je ministrstvo za okolje po dolžnosti uvrstilo na seznam.

Če bi tako radi podprli naše delo, natisnite obrazec, ga izpolnite s svojimi podatki in v tabelo vpišite našo davčno številko 54838444 ter ime Focus, društvo za sonaraven razvoj. Izpolnjen in podpisan obrazec nato pošljite na pristojno enoto FURS. To morate storiti do 31. decembra, če pa ste to storili že lani, vam postopka ni treba ponavljati – znova bodo upoštevali razporeditev, ki ste jo vpisali na zadnjem oddanem obrazcu.

Kot pravi že dolgoletno geslo: nič vas ne stane, če ste dobrodelni, nam pa boste omogočili ponovno in boljšo izvedbo projektov, kot so Dan brez nakupov, Fair Trade Piknik in podobno, ki sicer niso finanicirani iz nobenih razpisov, a jih vseeno delamo zaradi naših notranjih vzgibov in prepričanj.

Že vnaprej najlepša hvala vsem, ki se boste spomnili na nas in nas podprli na ta način!