Focus je član krovne nevladne organizacije Transport & Environment, ki letos praznuje uspehov polnih 30 let. T&E je vodilna organizacija v EU, ki se zavzema za čistejši promet. 

Njihova vizija je promet brez emisij, ki je cenovno ugoden in ima minimalne negativne vplive na naše zdravje, podnebje in okolje. Oblikovali so nekatere pomembnejše evropske okoljske zakone, zahtevali bolj ambiciozne CO₂ standarde za vozila, pomagali pri odkrivanju Dieselgate škandala, uspešno vodili kampanje proti biodizlu iz palmovega olja, zahtevali globalno prepoved umazanih ladijskih goriv, sodelovali pri ustanavljanju trgovanja z ogljikom pri letenju. To je le nekaj njihovih dosežkov.

Njihova ključna prednost je kredibilnost. Združujejo moč znanstveno utemeljenih dokazov in globokega razumevanja prometne problematike. Poslužujejo se izvrstnih komunikacijskih metod ter učinkovitega zagovorništva. Nudijo veliko podporo 63 nacionalnim članskim organizacijam v 24 državah (tudi društvu Focus), skupaj s katerimi delujejo v smeri izboljšave nacionalnih in EU politik.

Praznovanje so zaradi Covid-19 prestavili na medmrežje, kjer so v dobri družbi Fransa Timmermansa (podpredsednik EK), Terese Ribera (Španske ministrice za ekološko tranzicijo), Thomasa Stega (Skupina Volkswagen) ter Williamsa Todta (direktorja T&E) razglabljali o preteklih dosežkih organizacije ter prihodnosti prometa v EU. Priložnost vsi vidijo v Evropskem zelenem dogovoru kot odličnem izhodišču za države EU, da se resno lotijo zmanjševanja emisij na področju prometa.

Uvodnim pogovorom je sledila panelna razprava s prometnimi strokovnjaki in odločevalci o zelenem okrevanju po krizi.

Posnetek dogodka in vse o 30 letih delovanja T&E najdete na povezavi: https://www.transportenvironment.org/te30years.