S projektom Zdrav šolar smo ta teden uspešno pričeli tudi na OŠ Koseze. Vsako jutro se proti šoli na pot odpravita dva pešbusa in bicivlak, otrok, ki se mu pridružijo, pa je s z vsakim dnem več.

Pot v šolo je lahko mnogo bolj zabavna in zdrava brez avtomobila. Pri pešbusu ali bicivlaku otroci uživajo v sprehodu ali vožnji s svojimi sošolci in v spremstvu odrasle osebe, starši pa niso več obremenjeni z jutranjim razvažanjem.

Program Zdrav šolar spodbuja aktivno pot v šolo ter si prizadeva za zdrav življenjski slog in samostojnost osnovnošolcev. Osnovnošolci vse manj prostega časa preživljajo zunaj, tudi v šolo ne prihajajo več peš, aktivno in samostojno. Vse več jih ima prekomerno težo in čedalje manj so aktivni. Na manjšo osebno mobilnost otrok vplivajo osebnostne in socialne okoliščine v družini, prostorske lastnosti soseske ter politika šol in občin.

Aktivna pot v šolo je pomembna za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju.

Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku.

Omogočimo otrokom samostojnost in jih spodbudimo k zdravemu življenjskemu slogu!
***

Več na spletni strani projekta.
Pešbus predstavitveni filmček.

Spremljate nas lahko tudi na družabnem omrežju.

Pešbus KosezeBicivlak KosezeBicivlak KosezePešbus Koseze