Tudi vi opažate, da vse manj šolarjev hodi v šolo peš ali se pelje kolesom? Kolone avtomobilov pred šolami, v katerih starši odlagajo otroke, že dolgo niso več samo stvar ameriških filmov, temveč vse bolj pogost pojav pred marsikatero osnovno šolo v Sloveniji.

Odvisnost od osebnega avtomobilskega prometa onesnažuje zrak ter troši velike količine energije. Poleg tega pa prekomerno zaseda prostor za prometne površine, ki bi lahko bil namenjen učencem. Vse to zmanjšuje varnost šolskih poti, kar še dodatno odvrača starše od spodbujanja pešačenja in kolesarjenja svojih otrok.

Pa ni treba, da je tako!

V okviru projekta Trajnostna mobilnost v šoli skupaj z Inštitutom za politike prostora – IPoP, Cipro in ProstoRožem  vabimo osnovne šole, da do konca šolskega leta 2017/2018 uvedejo vsaj eno aktivnost za vzpodbujanje bolj trajnostnih poti v šolo. Lahko je to dolgoročen ukrep ali pa samo aktivnost, ki traja en dan, teden ali mesec. Lahko naslavlja šolarje in njihove družine ali zaposlene na šoli. Ideje smo nanizali na spletni strani Aktivno v šolo, kjer smo zbrali ukrepe in dobre prakse za spodbujanje aktivnih šolskih poti.

Vse prijavljene šole se bodo potegovale za nagrado – kolo, ki ga bodo zaposleni na šoli lahko uporabljali za službene sestanke in druge opravke.

Prijave zbiramo preko spletne prijavnice do 18. 9. 2017.

 

Za dodatne informacije pišite na [email protected].