Vsak dolar, jen, evro …  vložen v fosilna goriva je preveč. Opustitev fosilnih goriv je namreč ključna rešitev za podnebno krizo. Kljub temu subvencioniranju in kreditiranju fosilnih goriv še ni videti konca. Letošnje poročilo Banking on climate chaos razkriva, da je samo v lanskem letu 60 največjih svetovnih bank podprlo projekte fosilnih goriv z več kot 700 milijardami dolarjev.

Konec dobe fosilnih goriv se je nekoliko nakazal s Pariškim sporazumom, vendar, kot razkriva poročilo, so največje zasebne banke na svetu v osmih letih od sprejema Pariškega sporazuma namenile skoraj 7 bilijonov dolarjev za kredite podjetjem v industriji fosilnih goriv.

Banke so enako odgovorne za podnebno krizo in za smrtonosne posledice za lokalne skupnosti kot podjetja, ki jih podpirajo.

Zlasti kritično pa je, da v letu 2023, ko je jasno, da je opustitev fosilnih goriv več kot nujna, saj so eden izmed ključnih dejavnikov podnebnih sprememb, banke omogočajo vlaganja v širitev fosilnih goriv – podatki v poročilu kažejo, da so lani za širitve namenile več kot 347 milijard dolarjev.

Glavne podpornice fosilnih goriv so ameriške in japonske banke

Največji financerji fosilnih goriv so ameriške banke, med njimi sta bili lani na prvem mestu JP Morgan Chase in Bank of America. V trojici nečastnih lanskih zmagovalcev je še japonska banka Mizuho, pa tudi sicer se japonske megabanke uvrščajo vsako leto višje. Prednjačijo predvsem na področju financiranja uvoza in izvoza toksičnega metana, pri katerem industrija zeleno zavaja in ga označuje kot “naravni” plin ali LNG. Gre za najhitreje rastoči sektor fosilnih goriv na svetu – v letu 2022 so mu banke namenile 116 milijard dolarjev in lani 121 milijard dolarjev.

banking on climate chaos

Med evropskimi bankami je največji podpornik fosilnih goriv Barclays. Od sprejema Pariškega sporazuma je ta banka, ki ima sedež v Londonu, za fosilna goriva odobrila več kot 230 milijard dolarjev. V lanskem letu pa sta Barclays po financiranju fosilnih projektov sledila španski Santader in Deutsche Bank.

Soavtorica poročila Lucie Pinson, direktorica in ustanoviteljica francoske organizacije Reclaim Finance, komentira:

“European banks like to claim to be showing leadership when it comes to action on climate change, but they are continuing to channel money into fossil fuel expansion, despite the clear warnings from climate science. They appear to be particularly blind to the risks associated with the expansion of LNG, continuing to finance new LNG facilities in the US, Africa and Papua New Guinea, as well as import terminals in Europe. This will lock us into fossil gas for decades to come, adding to greenhouse gas emissions, especially potent emissions of methane. For these banks, recently adopted EU transition planning requirements must mean establishing a strategy to phase out support for fossil fuels, with an immediate halt to financial services provided to their development and the companies responsible for it.”

Poročilo Banking on Climate Chaos iz leta 2024 je najobsežnejša analiza financiranja fosilnih goriv s strani bank, izdelana do sedaj. Poročilo obenem osvetljuje zgodbe ljudi iz celega sveta, ki so na prvi bojni črti in se borijo proti uničujočim projektom in podjetjem, povezanimi s fosilnimi gorivi.

banking on climate chaos

 

So-avtorji poročila Banking on Climate Chaos prihajajo iz organizacij Rainforest Action Network, BankTrack, the Center for Energy, Ecology and Development, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Reclaim Finance, Sierra Club in Urgewald.

Poročilo je potrdilo 589 organizacij iz 69 držav, med njimi tudi Focus.

Poročilo si je mogoče brezplačno naložiti tukaj.