Povpraševanje po sojinem olju za proizvodnjo biogoriv v Evropi prispeva k podnebni in prehranski krizi in propadu Amazonije.

Razširitev govedoreje in gojenja soje vodi Amazonijo vse bližje njeni “točki preloma” – od koder ni vrnitve in zato smo še bližje globalni podnebni katastrofi. Odgovornost Evrope je velika – številne države v EU povečujejo uporabo sojinega olja v biogorivih. Preberite si novo študijo Transport & Environment, kako evropska politika biogoriv priliva olje na ogenj in kako lahko to prepreči.

Hitrost zmanjševanja amazonskega gozda je vse večja, leta 2021 je bila površina posekov in požigov največja v zadnjih petnajstih letih, trend se nadaljuje v 2022. Emisije ogljika bodo močno prispevale h globalnemu segrevanju in ga bo težko zajeziti pri 1,5 °C.

V novi študiji okoljske organizacije Transport & Environment so raziskovali povečano rabo biogoriv iz soje v Evropi v okviru »zelenih prometnih politik«. V zadnjih letih se je uporaba soje v mešanici biogoriv v EU več kot podvojila. Podpora Evrope tej lažni rešitvi za razogljičenje prometa prinaša podnebju več škode kot koristi.

Spomnimo se, zakaj so vlade sploh uvedle biogoriva. To so storile, da bi rešile planet. Rezultati pa so ravno nasprotni. Brazilska Amazonija je uničena, zaradi česar se pljuča Zemlje bližajo prelomni točki. Širitev pridelave sojinega olja ima pri tem pomembno vlogo. EU in evropske vlade morajo dati Amazoniji priložnost in prenehati uporabljati sojina biogoriva.  Če so prepovedali biogoriva iz  palmovega olja, zakaj ne bi še tistega iz sojinega?

Povezava do študije: Fueling our crises – How Europe’s move to soy in biofuels contributes to our climate crisis, food insecurity and the collapse of the Amazon.