Dobrodošli v novem tednu, Evropskem tednu mobilnosti!

  • V Evropskem tednu mobilnosti bo več kot  40.000 otrok iz več kot 120 šol in 110 vrtcev po celotni Sloveniji začelo z aktivnostjo Gremo peš! in Beli zajček. Obe aktivnosti sta namenjeni ozaveščanju in vzgajanju na področju trajnostne mobilnosti najmlajših in spodbujata trajnostne prihode v šolo oz. vrtec. Aktivnosti potekajo v okviru projekta Ministrstva za infrastrukturo – Trajnostna mobilnost v šolah in vrtcih, v konzorciju partnerjev (Focus, društvo za sonaraven razvoj, RRA Sinergija, IPoP, Cipra Slovenija in Filozofska fakulteta).

Zaradi velikega zanimanja, bodo prijave izvedene ponovno v januarju 2020, o čemer bodo obveščene vse šole in vrtci.

Projektna gradiva so na voljo tukaj

  • Danes je za nami že kolesarski zajtrk, na katerem sta Focus, društvo za sonaraven razvoj in Mestna občina Nova Gorica gostila kolesarke in kolesarje Nove Gorice. Z zajtrkom v kolesarski družbi smo želeli vzpodbuditi IZBIRO kolesa za pot v šolo, službo ali po opravkih. Navidez nepomembna odločitev o potovalnem načinu je namreč vse prej kot nepomembna, če upoštevamo, da je promet eden glavnih krivcev za izpuste toplogrednih plinov in onesnaženje zraka z drobnimi delci, ki močno vplivajo na naše zdravje. Poleg tega z aktivnim prihodom v šolo ali službo naredimo tudi nekaj dobrega zase!

Dogodek sta sofinancirala Ministrstvo za zdravje v okviru projekta Okolje, zdravje in mladi 2017-19 in Mestna občina Nova Gorica.

  • Jutri, v torek, 17. 9. 2019, bo v Mariboru potekala zaključna konferenca programa Aktivno v šolo, namenjena predstavnikom občinskih strokovnih služb s področja trajnostne mobilnosti, šolstva, javnega zdravstva in varstva okolja ter predstavnikom in učiteljem OŠ. Cilj programa je, da čimveč šolarjev vsak dan pride v šolo aktivno – peš, s skirojem ali s kolesom. Na konferenci bo govora o pomenu vsakodnevne hoje in kolesarjenja v šolo za zdravje in dobropočutje otrok, o vlogi šol in občin pri omogočanju aktivne mobilnosti otrok in o izkušnjah z organizacijo Pešbus in Bicivlak. Program Aktivno šolo izvaja IPoP – Inštitut za politike prostora v sodelovanju s Focusom, društvom za sonaraven razvoj ter CIPRA Slovenija, društvom za varstvo Alp. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.