Z dogodkom smo želeli spodbuditi ljudi k odgovorni potrošnji in širšemu premisleku, kaj pomeni kakovost življenja ter kako pojmujemo razvoj in rast. To vprašanje je v zadnjem času vse bolj aktualno, saj negativni pritisk nenehne potrebe po vse višji rasti pušča vse močnejši pečat na okolju in družbi. Zato bi se bilo potrebno vprašati, če res želimo tako nadaljevati, ali pa velja razmisliti o možnosti sprememb.

dovolj2.jpg

Mimoidoči so tako bili priča »totalni razprodaji sreče«, ki je vsebovala tudi »99 % popust na delo in zdravje«, za nagrado so lahko prejeli »100-letno zalogo čistega zraka«, za le dva nasmeha pa so dobili celo »mačka v žaklju«. Člani Improleptike so na Butalskem mestnem svetu ugotavljali, kakšen je sodobni potrošnik, strokovnjaki Magda ŠmonNina Šoštarič, Simon Brežan in Dušan Enova pa so razpravljali o potrošništvu.

Ugotovili so, da družbeno-politični in ekonomski sistem kot bistveni element okolja dokazano vpliva na naše zdravje, tako telesno, še posebej pa psihično. Škodljivi učinki na naše zdravje in mentaliteto namreč nastanejo v odvisnosti od lastnosti družbe, za današnjo kapitalistično in nedemokratično globalno družbo pa je značilna predvsem neenakost. Sistem preko psihologije reklam manipulativno vpliva na nas, saj propaganda in marketing generirata želje pri ljudeh in tako povečujeta potrošnjo. Obenem potrošništvo in kapitalistični sistem v nas ubija osnovno potrebo po inovativnosti in ustvarjalnosti, ki sta za nas zelo pomembni. Ta proces se začne že zgodaj v otroštvu preko pravljičnih likov in nadaljuje preko prikritega marketinga v izobraževalnem sistemu.

Na zgodbe, ki jih s seboj nosijo posamezni izdelki iz našega vsakdanjega življenja, smo v Humanitasu in Focusu opomnili tudi z razstavo Svet v nakupovalnem vozičku. Na primeru tekstila, elektronskih naprav in čokolade – stvareh, ki jih vsakodnevno uporabljamo in jih večina jemlje kot potrošni material, smo pokazali tudi na neprijetno plat vpliva teh izdelkov na družbo in okolje, ki se je ljudje običajno ne zavedamo.

Več v fotografijah v spodnji fotogaleriji.