Kaj je trajnostna mobilnost, kako jo definiramo? “Trajnostna mobilnost zadovoljuje potrebe naše po mobilnosti tako, da zmanjšuje neželene učinke prometa na okolje, družbo in gospodarstvo. Pomeni premikanje peš, s kolesom, skirojem, rolerji, rolkami ter uporabo javnega potniškega prometa. Pomeni tudi zagotavljanje učinkovite in enakopravne dostopnosti za vse, pri čemer je poudarek na omejevanju osebnega motornega prometa in porabe energije.”

Kot dobro prakso spodbujanja trajnostne mobilnosti smo v Focusu prepoznali Center mobilnosti Maribor, ki je prvi tovrstni center za spreminjanje potovalnih navad prebivalcev v Sloveniji.

Ustanoviteljica, Mestna občina Maribor, je vodenje zaupala Mariborski kolesarski mreži, ki je dejavna predvsem pri spodbujanju mestnega kolesarjenja kot okolju in zdravju najbolj prijaznega načina premikanja po prostoru. Na Partizanski cesti 21 pod eno streho izvajajo zelo različne aktivnosti – od tega, da nudijo mobilnostno svetovanje, servisirajo kolesa, organizirajo zanimive dogodke do tega, da s pomočjo prostovoljcev rešujejo in reciklirajo odslužena kolesa, omogočajo brezplačno izposojo koles ter v kletnih prostorih vodijo skupnostno delavnico – Bajk kuhno, v kateri se lahko ob petkih vsak brezplačno nauči popraviti kolo.

Center mobilnosti Maribor je bil dodan na zemljevid #DovoljZaVse kot dobra praksa na področju trajnostne mobilnosti: https://dovoljzavse.si/praksa/center-mobilnosti-maribor/

Skupno je sicer na zemljevidu na spletni platformi Dovolj za vse več kot 70 praks, ki so dejavne na petih področjih trajnostnega upravljanja. Več informacij najdete na www.dovoljzavse.si, glas o domačih in tujih dobrih praksah pa širimo tudi na Facebook profilu Dovolj za vse.

Lepo vabljeni tudi k predlaganju novih dobrih praks! Vnesete jih lahko zelo preprosto kar prek spletnega obrazca.

 

Dobra praksa: Center mobilnosti Maribor

Aktivnosti ozaveščanja o podnebnih spremembah in vključevanja lokalnih skupnosti za prehod v nizkoogljično družbo Umanotera in Focus izvajamo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.