Trenutno stanje je rezultat miroljubnega protesta, ki so ga štirje Greenpeaceovi aktivisti s pomočjo ladje Arctic Sunrise izvedli 18. septembra na naftni ploščadi naftnega giganta Gazprom. Aktivisti so se poskušali privezati na ploščad, da bi s tem opozorili na nedopustnost črpanja nafte v občutljivem naravnem okolju Arktičnega morja. Oboroženi in zamaskirani ter z uporabo strelnega orožja so člani ruske obalne straža aretirali dva izmed plezalcev, dan kasneje pa še nasilno zajeli ladjo s celotno posadko, s katero vse do prihoda v pristanišče Murmansk štiri dni kasneje Greenpeace ni imel nobenega stika.

To soboto, 5. oktobra, bodo po vsem svetu potekala solidarnostna zborovanja v podporo trideseterici (Arctic 30) in pravici do miroljubnih, nenasilnih protestov. V Ljubljani se bodo podporniki zbrali ob 11. uri na Prešernovem trgu. Udeleženci bodo pripravili skupno fotografijo s sporočilom v podporo miroljubnemu aktivizmu, pisali bodo osebna sporočila aktivistom in tudi poziv ruskemu veleposlaniku v Sloveniji.

Podpišite izjavo podpore, kot jo je društvo Focus, lahko jo tudi prilagodite, delite zaskrbljenost s svojimi podporniki preko družabnih omrežij ali drugih kanalov. Primere objav si lahko ogledate na Facebook profilu Greenpeaca.

Vašo udeležbo, izjavo podpore, morebitna vprašanja, ideje, lahko sporočite Dejanu Saviču, ki koordinira aktivnosti ob globalnem dnevu solidarnosti, na [email protected] ali na 040 165 195.