V Focusu od maja 2011 izvajamo evropski projekt Achieve, katerega namen je zmanjševanje rabe energije v energetsko revnih gospodinjstvih. V okviru projekta energetski svetovalci brezplačno pomagajo gospodinjstvom zmanjševati porabo električne in toplotne energije ter vode. Opravi se analiza stroškov in porabe v gospodinjstvu, predstavi se jim nasvete za zmanjševanje rabe, dodeli brezplačni paket naprav za varčevanje z energijo in vodo (varčne sijalke, tesnila za okna, varčevalni nastavki za pipo in tuš, ipd.) ter ponudi pomoč pri razumevanju omenjenih stroškov.

Obiski energetskih svetovalcev so namenjeni gospodinjstvom, ki prejemajo socialno pomoč ali pa njihov dohodek ne presega 300 EUR neto mesečno na člana gospodinjstva. Projekt se trenutno izvaja v Mestni občini Ljubljana. Prijave sprejemamo po telefonu (040 83 83 16), elektronski pošti ([email protected]) ter po pošti ali osebno (Društvo Focus, Trubarjeva 50, 1000 Ljubljana).

Poleg svetovanja gospodinjstvom bo Achieve v sodelovanju s pristojnimi institucijami iskal tudi strukturne rešitve za energetsko revščino.