Focus, društvo za sonaraven razvoj podpira vloženo podnebno tožbo proti Evropskemu parlamentu in Svetu – zlasti zato, ker so jo vložili aktivni državljani, družine in mladi, ki jim ni mar za odškodnine, ampak za prihodnost. In ker je res treba ukrepati danes!

 

 

People’s Climate Case je zgodovinska podnebna tožba desetih družin iz različnih držav in švedske laponske mladinske organizacije, ki jim je dovolj. Dovolj tega, da politika podnebnih sprememb ne jemlje dovolj resno in ne pristopa k temu problemu dovolj ambiciozno, medtem ko sami vsako leto bolj čutijo posledice podnebnih sprememb. Ogrožena so njihova življenja, lastnina, živali, tradicija, kultura…

Suše, dvig morske gladine, mile zime, vročinski valovi, gozdni požari in druge posledice segrevanja ozračja so jih že oškodovale in bojijo se prihodnosti. S tožbo izpostavljajo, da bi morala EU za zaščito temeljnih pravic državljanov opredeliti bolj ambiciozne cilje za zmanjšanje emisij – da se dvig temperature ustavi pod 1,5 °C, kakor smo se zavezali v Pariškem sporazumu, namreč ni dovolj zastavljeno 40-odstotno znižanje toplogrednih plinov!

Več si lahko preberete na posebni spletni strani.

 

 

 

PODPRITE TOŽNIKE – podporo družinam in mladim, ki so pogumno stopili naprej za to, da bi Evropska unija z večjimi ambicijami spodbudila ves svet k resnejšemu boju proti podnebnim spremembam, lahko izrazite s podpisom peticije.