Ministri Nemčije, Francije, Austrije, Belgije, Danske, Irske, Italije in Portugalske so v pismu Evropski komisiji poudarili, da bi cilj na področju zelene energije pomagal zmanjšati odvisnost od uvoza fosilnih goriv in spodbudil rast delovnih mest in gospodarstva. Ta teden objavljeni dokumenti njihove trditve potrjujejo in kažejo, da lahko pristop treh ciljev ustvari okoli 568.000 več delovnih mest po Evropi do leta 2030, kot če bi izbrali en sam cilj.

Novi podatki o vetrni energiji v Španiji – kjer je vetrna energija zdaj dominanten vir energije in je prispevala k 23 % zmanjšanju emisij- in v VB – kjer so decembra zabeležili nov rekord proizvedene veterne energije – ponazorijo, kako bi lahko neobstoj cilja za obnovljive vire predstavljal zamujeno priložnost za vlade.

Pred objavo Bele knjige o 2030 paketu, ki ga bo Evropski svet obravnaval v marcu, k sprejemu ambicioznega cilja za obnovljive vire poziva tudi industrija. Nevladne organizacije se zavzemamo za postavitev treh ciljev in sicer 55 % zmanjšanje emisij, 45 % obnovljivih virov energije ter 40 % eneregtskih prihrankov. Ambiciozen 2030 paket lahko predstavlja nujno potreben momentum v mednarodnih podnebnih pogajanjih o novem globalnem podnebnem sporazumu, ki naj bi bil sprejel leta 2015.