V drugi polovici aprila 2023 skupaj z mednarodnimi partnerji v številnih evropskih državah organiziramo različne aktivnosti, s katerimi želimo ozaveščati o kršitvah človekovih pravic in uničevanju okolja vzdolž globalnih verig preskrbe s hrano ter poudariti bolj trajnostne načine pridelave in potrošnje hrane.

Fotografska razstava ‘Uničevanje gozdov v Boliviji’

Na Kongresnem trgu v Ljubljani smo postavili fotografsko razstavo Matjaža Krivica ‘Uničevanje gozdov v Boliviji’. Po poteh deforestacije v Boliviji smo se odpravili lansko jesen skupaj z mednarodno priznanim fotografom Matjažem Krivicem in dolgoletno novinarko Dela Majo Prijatelj Videmšek, z namenom dokumentirati in raziskati vzroke hitrega in obsežnega uničevanja gozdov. Fotografije Matjaža Krivica bodo razstavljene med 3. in 27. aprilom na Kongresnem trgu v Ljubljani, za tem pa še po drugih slovenskih mestih. Besedilo k fotografijam je prispevala novinarka Dela Maja Prijatelj Videmšek. Maja Matjaž in Živa si se v okviru reportažnega potovanja po Boliviji sestali s številnimi predstavniki različnih skupin in skupnosti –  živinorejci, trgovci z lesom, staroselskimi skupnostmi, varuhi gozda in odločevalci. Na to temo je Maja objavila tudi obširen članek v Delu.

V petek, 21. aprila, ob 15. uri bo voden ogled po razstavi v angleškem jeziku. Udeležili se ga bodo tudi predstavniki mladinskih organizacij iz Severne Makedonije, Kostarike, Južne Afrike, Romunije, Bolgarije, Slovenije, Poljske, Danske, Ekvadorja, Srbije in Peruja, ki bodo v tistih dneh v Sloveniji, na sestanku projekta “Ground Up: Social Entrepreneurial Ecosystem Boost For Resilient Cities”. 

Več o razstavi

Disco juhe po Sloveniji

V okviru projekta Our Food. Our Future smo mlade spodbudili k organizaciji dogodkov, ki so vključujoče in zabavne narave, a se zelo resno lotijo katere od tem, ki se navezuje na (ne)trajnost našega prehranskega sistema. Po celotni Sloveniji se bo do poletja odvilo okrog 10 takih dogodkov. V okviru tedna akcije se bodo v aprilu odvili predvidoma štirje dogodki:

– 13.4. Pod MC’Viškim Čoncem, Mladinski center Vič (zavod Nefiks)

– 20. 4. Good Vibes Rockabilly disco juha v Javnem zavodu Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor)

– 21. 4. Disco juha iz zavržene hrane, v Mladinskem centru Legebitra, v Ljubljani

– 23.4. Drugačen Piknik, na Gutnikovi domačiji pri Polhovem Gradcu (zavod Svet na dlani)

Poglobljeno o avokadu na Futr za Jutr

Ajda se bo na družbenih omrežjih Futr za jutr poglobljeno ukvarjala z avokadom. Zanimalo jo bo vse, od njegovih okoljskih vplivov, vprašanja, kako sploh raste in vse do do delavskih razmer na plantažah avokada.

Ajdi lahko sledite na FB Futr za Jutr in IG Futr za Jutr.

Ne pozabite se igrati – sestavite svoj obrok: https://futrzajutr.si/

Vsaki sezoni in plitkemu žepu prilagojeni trajnostni tedenski jedilniki Futr za Jutr.

#OurFoodOurFuture #FutrZaJutr

Dan okoljskega dolga za Slovenijo – 18. april

Slovenija je že 18. aprila dosegla dan okoljskega ali ekološkega dolga, kar pomeni, da smo do tega dne porabili vse vire in ekosistemske storitve, ki jih lahko Zemlja obnovi v enem letu. Če bi vsi na svetu živeli kot prebivalci Slovenije, bi potrebovali 3,4 planeta v velikosti Zemlje. Svetovni dan ekološkega dolga kaže, da trenutni sistem proizvodnje in potrošnje ni vzdržen. Da bi lahko bolje zaščitili svoje naravne vire in nadzorovali njihovo porabo, so potrebni konkretni skupni ukrepi, usmerjeni v nov razvojni model, ki temelji na trajnosti in obnovi. 

Zanimivost:

  • Če bi svetovno porabo mesa zmanjšali za 50 % in te kalorije nadomestili z rastlinsko prehrano, bi svetovni dan okoljskega dolga premaknili za 17 dni.
  • Če bi za 50 % zmanjšali ogljično komponento ekološkega odtisa človeštva, bi se svetovni dan okoljskega dolga  premaknil za 93 dni ali več kot tri mesece.

Več.

Kampanja Justice is Everybody’s Business

Focus se pridružuje kampanji Justice is Everybody’s Business, ki se osredotoča na nujnost sprejema Direktive EU o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti (CSDDD). Cilj direktive je ščititi človekove pravice, okolje in podnebje, prispevati k odpornemu gospodarstvu z izboljšanjem kakovosti življenja delavcev_k in tistih, ki so odvisni od podjetij. V okoljski organizaciji Focus, platformi Sloga in Pravični trgovini Slovenije si že več let prizadevamo za to, da bi podjetja, ki ponujajo izdelke na policah in storitve v EU prevzela odgovornost za kršitev človekovih pravic in uničevanje okolja v svojih vrednostnih verigah.

Naše stališče si lahko preberete tukaj.

Gibanju Justice is Everybody’s Business se lahko pridružite tukaj.