Ob 10. obletnici srečevanja z Dnevom brez nakupov, je nastala 5. številka Etičnega potrošnika 5 – MANJ je več. V teh letih smo najprej plašno delili besedila, ki so se pojavljala na spletni strani staršev« Dneva brez nakupov, mreže Adbusters, kasneje pa smo vse pogumneje tudi sami izražali kritiko sistema »1 proti 99«. Začeli smo se združevati in se združujemo še naprej, skupaj z vse več
prostovoljci in organizacijami podajamo kritiko sistema, ki misli, da lahko na omejenem planetu rastemo neskončno, pri tem pa kar povprek izkoriščamo »delovno silo« in kršimo človekove pravice vse povprek. Ker kritika brez alternative lahko izpade prazno, smo letos ponudili tudi prakse, ki so drugačne: izmenjevalnice, izposojevalnice, popravljalnice, skupnostne prakse in še veliko več.

Preberete lahko Renejevo razmišljanje o tem, kaj bi se zgodilo, če bi prenehali biti potrošniki, pogled kulturnega antropologa, prof. Muršiča, na svobodo trga in etike, pogled psihologinje Katje na današnje potrošništvo. Katja poda tudi uporabne nasvete. O svetovnih dnevih piše Boštjan iz društva za ZN.

Predstavljene pa so nenakupovalne prakse, ki so žive med nami in v katere se lahko vključi vsak. Lahko pa tudi koga navdahnejo za vzpostavitev svoje.

Uživajte v branju!