V začetku junija bo Slovenijo obiskala Alice Pataxó, aktivistka za pravice staroselskih skupnosti v Braziliji. Alice bo iz prve roke predstavila, kakšni so vplivi svetovnih preskrbovalnih verig na staroselsko prebivalstvo, povezanih s pridelki, kot sta soja in kava, ter živinorejo: nasilje nad staroselskimi skupnostmi, pritisk na tradicionalna ozemlja, kraja zemlje, krčenje gozdov, onesnaževanje rek s pesticidi, vplivi na tradicionalno kmetijstvo in prehransko varnost prebivalcev. Sestala se bo tako s slovenskimi odločevalci, kot slovenskimi aktivisti za človekove pravice in okolje, udeležila pa se bo tudi Festivala migrantskega filma, kjer bo projekciji dokumentarnega filma ‘The Territory’ sledil pogovor z njo. V Slovenijo prihaja na naše povabilo.

Focus v 1. tednu junija v okviru projekta Our Food. Our Future organizira raznolike aktivnosti, ki so namenjene predvsem povečanju razumevanja posledic, ki jih imajo razmere v našem prehranskem sistemu za posameznike, skupnosti in okolje in povečanju pritiska na oblikovalce politik EU, da se zavzamejo za strogo zakonodajo o dobavnih verigah na ravni EU.  V Sloveniji gostimo Alice Pataxó, aktivistko za pravice staroselskih skupnosti v Braziliji, ki je svojo mednarodno prepoznavnost dobila tudi z aktivno udeležbo na konferenci COP26 v Glasgowu, kjer je opozorila predvsem na problematiko krčenja gozdov v Amazoniji in pravic staroselskih prebivalcev.

Pogovor z Alice Pataxó na Festivalu migrantskega filma

V soboto, 4. junija bo gostja Festivala migrantskega filma, ki ga organizira Slovenska filantropija.

  •       Ob 18. uri bo v Slovenski kinoteki potekala brezplačna projekcija dokumentarnega filma “The Territory”, ki je prejel več nagrad na mednarodnih filmskih festivalih, med drugim na Sundance Film festivalu. Film je poglobljen pogled na neutruden boj ljudstva Uru-eu-wau-wau proti uničevanju gozda, ki ga povzročajo nezakoniti naseljenci in kmetje v brazilski Amazoniji. Film, ki so ga delno posneli prebivalci Uru-eu-wau-wau, temelji na resničnih posnetkih, posnetih v treh letih, ko je skupnost tvegala svoja življenja, v upanju, da bo razkrila resnico.
  •       Projekciji bo sledil pogovor z Alice Pataxó, ki ga bo moderirala Maja Prijatelj Videmšek, novinarka Dela. Alice bo predstavila neposredne izkušnje ljudi, ki so jih prizadele kršitve človekovih pravic in vplivi na okolje v okviru globalnih verig preskrbe s hrano. 

Srečanje s slovenskimi odločevalci in civilno družbo

V ponedeljek, 6. junija se bo Alice Pataxó sestala s slovenskimi odločevalci, ki so se odzvali na povabilu k srečanju. Tema srečanja bosta predvsem nedavno objavljena predloga EU zakonodaje za odgovornejše in bolj trajnostno poslovanje podjetij, ki se nanaša na zaščito človekovih pravic, varovanje okolja in krčenje gozdov. Gre za direktivo o skrbnem pregledu poslovanja podjetij glede trajnostnosti (Corporate Sustainable Due Diligence – CSDDD) in uredbo o uvozu/izvozu izdelkov, ki ne povzročajo krčenja gozdov. Predloga sta zdaj na poti usklajevanj in pogajanj med Evropsko komisijo, Svetom EU (državami članicami) in Evropskim parlamentom.     

Sestala se bo tudi s predstavniki civilne družbe, kjer si bodo izmenjali poglede, mnenja in aktivnosti na področju kršenja človekovih pravic, okolja, deforestacije v Amazoniji in podnebne pravičnosti.

Šola za mlade vplivneže

Alice svoje delo osredotoča na podnebno pravičnost in pravice staroselcev v Braziliji. Prepoznavna je tudi zaradi svojega vplivnega komuniciranja preko družbenih omrežij, ki jih spretno uporablja v svojem udejstvovanju in ozaveščanju o temah, ki so ključnega pomena za našo družbo in planet. Ker so tovrstne vsebine na spletu danes še vedno premalo zastopane, si na Focusu to problematiko želimo nasloviti tudi prek manj formalnih kanalov ter mlade spodbuditi k aktivni participaciji in mobilizaciji za trajnostno prihodnost. S tem namenom v sodelovanju z Inštitutom za zdravje in okolje organiziramo Šolo za mlade vplivneže z Nikom Škrlecem, ki bo potekala 1. in 2. junija v Ljubljani.  Na njem se bodo mladi srečali z Nikom Škrlecem, igralcem, TV-voditeljem in ustvarjalcem spletnih vsebin. Nik bo na udeležence v okviru zanimivega predavanja, ki mu bo sledila praktična delavnica, predal vsa potrebna znanja, s katerimi bodo lahko ustvarili lastno kampanjo, povezano z določeno družbeno koristno temo.

Naslovna fotografija: IG @Alice_Pataxó

        Aktivnost je del projekta “Our Food. Our Future”, ki ga sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Vsebina je izključna odgovornost partnerjev projekta in ne odraža nujno stališč EU in Ministrstva RS za zunanje zadeve.