Mednarodna agencija za energijo (IEA – International Energy Agency) v svojem poročilu World Energy Outlook (WEO) za leto 2011 svari, da se bo svet brez občutno spremenjene usmeritve politik zaklenil v negotov, neučinkovit in visoko ogljični energetski sistem. Osrednji dokument agencije, ki je bil objavljen 9. novembra v Londonu, dodaja, da čas za ukrepanje še obstaja, toda zmanjkuje ga vse hitreje.

Izvršna direktorica IEA Maria van der Hoeven je ob predstavitvi dokumenta povedala, da bodo rast, blaginja in naraščajoče število prebivalstva neizogibno povečali potrebe po energiji v prihodnjih desetletjih. Ob tem je poudarila, da se ne moremo več zanašati na negotovo in okoljsko nevzdržno rabo energije in vlade pozvala k strožjim ukrepom za spodbujanje investicij v učinkovite in nizkoogljične tehnologije. Jedrska nesreča v Fukušimi, nemiri na Srednjem Vzhodu in povečano povpraševanje po energiji v letu 2010 so potisnili emisije CO2 rekordno visoko in zaradi tega je nujen širok in čim hitrejši obseg ukrepanja.

Medtem ko minevajo leta brez jasnih signalov k premiku investicij v čisto energijo, nam ujetost v visoko ogljično infrastrukturo otežuje in draži izpolnjevanje podnebnih ciljev in varne oskrbe z energijo. Odlašanje z ukrepi predstavlja napačno ekonomijo: za vsak 1 $ naložbe v čistejše tehnologije, ki se mu v energetskem sektorju izognemo do leta 2020, bodo potrebni dodatni 4,3 $ po letu 2020, da nadomestimo povečane emisije.

Publikacijo World Energy Outlook je mogoče kupiti tukaj.