25. septembra v Ljubljani organiziramo ulično akcijo na temo pravičnosti, pri kateri rabimo pomoč 5-10 ljudi.

Bi radi postali prostovoljec_ka pri Focusu za en dan? Vas veselijo aktivistične akcije? Vam ni vseeno, da podjetja pogosto ne odgovarjajo za kršitve človekovih pravic in okoljsko škodo, ki jih povzročijo s svojim poslovanjem? Se sprašujete, kako lahko pri tem za bolj pravični sistem prispevate vi? Ali pa ste le pripravljeni pomagati pri akciji na svežem zraku? Potem je to delo prav za vas!

Kaj zajema delo?

  • pomoč pri postavitvi balona
  • delitev letakov
  • pomoč pri pospravljanju balona

Na podlagi dogovora o prostovoljnem delu zagotovimo plačilo za malico in potne stroške.

Za kakšen dogodek gre?

25. septembra v Slovenijo pride napihljiva lutka “Lady justice” (v velikosti 10 x 10 x 8 metrov), ki opozarja na nekaznovano kršenje človekovih pravic in okolja v vrednostnih verigah podjetij – v EU in po svetu. Ta akcija je del EU kampanje Justice is Everybody’s Business, ki se ji pridružuje tudi Focus. Namenjena je dvigu ozaveščenosti o pomembnosti EU in nacionalne zakonodaje, ki bi zagotovila, da podjetja za svoje kršitve na račun okolja in človekovih pravic tudi odgovarjajo.

Trenutno je EU zakonodaja v pripravi in s to akcijo želimo pokazati slovenskim odločevalcem, da je to tema, ki je pomembna slovenski civilni družbi in pritegniti širšo javnost. Ob akciji bomo delili_e letake z osnovnimi informacijami o tem, kaj zahtevamo in zakaj. Na eni strani letaka bo prikazana povezava med delovanjem podjetij in kršitvami in na drugi zahteve.

Tak zakon je pomemben za primere, kot je npr. naftno podjetje Total v Ugandi, ki je za vrtanje za nafte izrinil lokalno prebivalstvo z njihove obdelovalne zemlje in ob neprimerni zaščiti zastrupil vodo na več kilometrih ozemlja lokalne populacije. V večini takih primerov bi bilo nemogoče, da žrtve dostopajo do pravnih sredstev. V Ugandi so aktivisti v iskanju pravice aretirani, v EU pa sodišča zavračajo pristojnost, ali pa postopek zavrnejo na podlagi tehničnih nepravilnosti. Nov zakon v pripravi bi razjasnil odgovornost podjetij v primeru, da obstaja nevarnost kršitve človekovih pravic ali ko se kršitve dogajajo in s tem tudi olajšal dostop žrtvam do EU sodišč.

Pričakovane izkušnje 

Znanje in izkušnje niso potrebne, je pa zaželena komunikativnost in pripravljenost prispevati k temu, da čim več mimoidočih izve, kaj bomo 25. septembra delali.

Trajanje dela

Na dan dogodka, 8 ur

 

Prosimo, da svoj interes pošljete na e-naslov: [email protected].

Kontakt za več informacij : Elena Lunder   |  T: 040511664   |  E: [email protected]