Že tradicionalni Fairtrade piknik sredi zelenega Tivolija tudi v letu 2018 ni minil brez kuharskega izziva PraviLNO pečeno. V društvu Focus in Pravični trgovini 3MUHE smo se odločili, da ljubiteljske kuharje in kuharice, ki jim ni vseeno kakšne sestavine uporabljajo, znova pozovemo, da pri pripravi dobrot uporabijo izključno lokalno pridelane sestavine (zaželen ekološki certifikat) in  sestavine, pridelane v sistemu pravične trgovine. Na naše veselje se jih je nekaj odzvalo na naše povabilo in tako smo spet skupaj pokazali, da je mogoče iz etično pridelanih surovin ustvarjati odlične izdelke – le malo več truda je potrebnega, da takšne surovine najdemo.

Maline z domačega vrta, kakav iz pravične trgovine 3MUHE, moka iz slovenskih žit…

Vse sestavine, uporabljene v priloženih receptih, so bile pridobljene lokalno ali pridelane v sistemu pravične trgovine. Z vami delimo štiri odlične recepte, ki so jih avtorji z veseljem prispevali za našo knjižico. V njej je tako mogoče najti božansko kombinacijo pehtrana, smetane in malin ter recept za preprost biskvit, ki z malo kreativnosti postane vabljiva sladica. Izjemno smo bili veseli, da tokrat nismo ostali samo pri sladkem: delimo recept za že na pogled slasten in malo pikanten kruh, kot poslastico pa nam je še Danilo Ivanuša – KNEDL razkril svoj recept za posebne slivove cmoke, ki jim z velikim veseljem pripravljajo in jedo tudi otroci.

V komisiji za ocenjevanje izdelkov, prispelih na šesti PraviLNO pečeno 2018, sta poleg vodje Pravične trgovine Slovenija Žive Lopatič sodelovala chef Erik Božič, ki trenutno ustvarja v restavraciji Taman Organic (njegov TEDx govor najdete tukaj), in Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca. Obema gostoma, ki tudi sicer pri svojem delu poudarjata trajnost, se iskreno zahvaljujemo! Dodamo pa naj še, da smo z dostavljenimi dobrotami, ki smo jih razdelili med udeležence in udeleženke piknika, zbirali sredstva za otroke Zveze prijateljev mladine.
Želimo vam obilo užitkov ob preizkušanju receptov, zbranih v knjižici PraviLNO pečeno 2018, ki smo jo uredili v sodelovanju z zadrugo Buna in Pravično trgovino 3Muhe.

PRIJAVE odpremo kmalu!

Že sedaj pa lahko razkrijemo, da lahko pričakujete naš kuharski izziv tudi v letošnjem maju. Ponovno ga bomo izvedli v sklopu zelenega Fair Trade piknika 2019.

Pridružite se ljubiteljskim kuharjem in kuharicam, ki nam bodo pomagali že sedmo leto poslati odločno sporočilo: ni pomembna samo kakovost sestavin, ampak tudi njihov izvor in vpliv pridelave na okolje!

Več informacij sledi v kratkem.

Tukaj pa lahko najdete še recepte z natečaja PraviLNO pečeno 2017.