Na drugo majsko soboto smo dogajanje v zelenem parku Tivoli dopolnili podporniki in podpornice pravične trgovine v Sloveniji. Na svetovni dan pravične trgovine smo se že tradicionalno zbrali na Fair Trade pikniku na enem izmed travnikov v bližini tivolskega ribnika. Za prijetno druženje smo Focus in Pravična trgovina Slovenija združili moči s partnerskimi organizacijami, s katerimi širimo vrednote ljudem in okolju prijaznega načina življenja. Pripravili smo pester program, ki je v skladu z našimi vrednotami spodbuja pravično zabavo in življenje v skladu z omejitvami planeta Zemlja. Način, kako se lotevamo organizacije pravičnega druženja v parku, pa je zaradi svoje trajnostne in skupnostne zasnovanosti lahko v navdih tudi vsem ljubiteljem in ljubiteljicam piknikov.

Čim več stekla in čim manj plastike

Fair Trade piknik je verjetno tudi najbolj zelen piknik v Sloveniji. Zakaj? Ker denimo na njem ne boste našli plastičnih krožnikov, steklenic, kozarcev, vilic ali žličk. Ni nobene potrebe, da so to nujne sestavine slovenskih piknikov v naravi, vsak lahko brez večjih težav s seboj prinese stekleno ali plastično embalažo za večkratno uporabo, ki ima življenje tudi po pikniku – Fair Trade piknik je dokaz za to. Pomislite, koliko majhnih kozarčkov za vlaganje se vam valja doma, ki lahko za en dan postanejo kozarčki za sok iz domačega sirupa? Prav tako lahko na pobudo organizatorjev vsak premisli tudi o svojem prihodu na piknik in se obnaša čim bolj trajnostno. Na koncu tako skoraj ni odpadkov. Lani nas je sicer precej agresivno pregnal močan naliv, vendar v vsakem primeru pospravljanje na koncu ne vključuje pobiranje smeti, saj še tiste, ki nastanejo, gostje pridno razvrstijo v Snagine prenosne zabojnike.

Ne kupi novega, raje izmenjaj

Sporočilo svetovnega dneva pravične trgovine 2018 je bilo, da vsak nakup, vsaka izbira, vsaka sprememba šteje. Slovenske potrošnike želimo ob vsaki priložnosti spodbuditi k izbiri pravično pridelanih in predelanih izdelkov, predvsem pa jim vcepiti, da je treba kupovati ne le bolj odgovorno, ampak tudi manj. Zakaj po novo obleko v trgovino, če jo lahko dobite za svojo pisano bluzo, ki vam več ne pristoji? S pomočjo koprskega SWAP je TOP je na pravičnem pikniku kar nekaj kosov dobilo nove lastnice.

Samo lokalno in pravično

Maline z domačega vrta, kakav iz pravične trgovine 3MUHE, moka iz slovenskih žit… Kuharski izziv za ljubiteljske kuharje in kuharice PraviLNO pečeno ima vsako leto odločno sporočilo: ni pomembna samo kakovost sestavin, ampak tudi njihov izvor in vpliv pridelave na okolje. Nekaj udeležencev je sprejelo izziv in pokazalo, da niti ni tako težko najti in kuhati samo s sestavinami, pridelanimi lokalno ali v sistemu pravične trgovine – če le temu posvetimo malo več pozornosti. Razglasili smo kar tri zmagovalce, saj so bile jedi tako izjemne, da se žirija ni mogla odločiti samo za eno. In kar je najboljše: recepti niso nobena skrivnost, tako da jih lahko pripravite tudi v doma. Zbrani so v e-knjižici PraviLNo pečeno 2018.

Malo drugačna igra

Vsak nakup izdelkov iz pravične trgovine pomeni podporo odgovorni proizvodnji in politično držo proti nepravičnim in netrajnostnim trgovinskim praksam. Te so zelo pogoste v dobavni verigi palmovega olja, čeprav ni treba, da je tako. Na Fair trade pikniku se je lahko vsak vživel v vlogo veletrgovca v družabni igri TradeJack, ki jo je na pobudo Focusa razvilo slovensko podjetje Value Add Games. Ta malo drugačna igra, ki je kot nalašč za piknik, igralce popelje od kmeta do potrošnika, po dobavni verigi, ki nam pripelje izdelke v naše domove. Ni tako preprosta, a odlično poskrbi za zabaven trening možgančkov v dobri družbi. :)

Zapisala: Darja Valenčič