Kje v Ljubljani so se začeli odvijati prvi okoljski protesti? Čemu je nekoč služil prostor danes zabetoniranega Trga republike? Kako je Zdravljica povezana s podnebnimi spremembami?

V drugačnih razmerah bi na zgornja vprašanja iskali odgovore med skupinskim sprehodom po ljubljanskih ulicah. V trenutnih razmerah pa smo združili moči z mladimi, ki delujejo v sklopu projekta Moja revolucija 3.0. in ob strokovni pomoči dr. Gregorja Bulca iz Urbane Vrane pripravili turo, na katero se lahko podate tudi sami.

 Moja revolucija nas je vodila po Ljubljani z mladimi za mlade, saj je bil celotni projekt zastavljen tako, da smo preko spoznavanja revolucionarnih gibanj v preteklosti reflektirali pričakovanja mladih do sedanjosti in prihodnosti. Ker je okoljska problematika danes tako žgoča, smo se odločili za interaktivno spoznavanje zgodovine okoljevarstveni gibanj preko sprehoda po ljubljani. Cilj Zelene ture je spodbuditi mlade k aktivnemu zavedanju vloge v družbi preko zgodb krajev, ki jih srečujejo vsakodnevno, namen in cilj ture pojasnjuje mag. Živa Kavka Gobbo, vodja projekta Moja Revolucija 3.0. na Focusu.

Pogled na nunski vrt in parlament, 1963 – Vir : ZVKDS OE LJ

Kaj vse odkrijemo na trasi?

Trasa je sestavljena iz 8 točk, kjer se posameznik sreča z mnogimi okoljskimi vidiki in problematikami življenja v Ljubljani tako z družboslovnega kot tudi z naravoslovnega vidika. Program se začne pred vrati Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, konča pa na območju skupnostnih vrtov Onkraj gradbišča. Namenjen je vsakemu, ki ga zanima, kaj ima Ljubljana in širši slovenski prostor opraviti s podnebnimi spremembami, družbenimi gibanji in drugimi zanimivimi okoljskimi in okoljevarstvenimi pojavi.

Prikazati vam želimo vpetost mesta v naravo, odvisno je namreč tako od lokalnih naravnih danosti za pitno vodo, kot od podnebnih sistemov svetovnih razsežnosti, ki krojijo temperaturo tega mesta. V turi lahko izveste, kje v Ljubljani so se začeli odvijati prvi okoljski protesti, čemu je nekoč služil prostor danes zabetoniranega Trga republike, kako je Zdravljica povezana s podnebnimi spremembami in še mnogo drugega”,  nam o njej razkrije eden od ustvarjalcev ture Tim Gregorčič.

Kaj potrebujete za interaktivno zeleno doživetje?

  • pametni telefon, na katerega naložite aplikacijo Echoes
  • dobro uro časa
  • odprte oči in radovednost

Na turo se lahko odpravite kadarkoli, poslušate jo lahko tako v slovenskem kot angleškem jeziku.

Povezavi sta sledeči:

SLO – https://explore.echoes.xyz/collections/HJhTBat71VdmhQPi

ANG – https://explore.echoes.xyz/collections/Y8cyylKk5dx3eqih

“Vse se je začelo s prvimi pobudniki in pobudnicami okoljevarstva v Sloveniji, ki so bili strokovnjaki in umetnice, ki so na začetku sedemdesetih ustanovili Društvo za varovanje okolja. Na začetku delovanja so nasprotovali predvideni gradnji novih hidroelektrarn na Soči, kar je bilo prvo nasprotovanje ogromnim energetskim projektom SFRJ.”

[ Izsek iz Zelene ture ]

Projekt je podprt s strani programa Evropa za državljane – Evropski spomini.