V predprazničnem času smo skupaj s Pravično trgovino Slovenije opozorili na pogosto spregledane nevidne sestavine daril in praznično prekomernost na vseh področjih. Preveč hrane na mizah in v hladilnikih, preveč daril, preveč ponudbe v trgovinah. Z vsakim darilom obdarjencu tudi nekaj sporočamo in verjetno si nihče ne želi podariti podpore otroškemu delu, nepravičnemu plačilu, uničevanju okolja. Nevidne sestavine so žal prisotne v večini prazničnih daril, igrač in sladkarij. Gre za izdelke, ki so izdelani izpod rok premalo plačanih ali celo zasužnjenih delavcev, tudi otrok, ali pa pri svoji pridelavi uničujejo naravo. Za izkoriščanje ne more biti kriv samo potrošnik, pomembno je da podjetja poslujejo bolj odgovorno, država pa njihovo odgovornost uredi z ustrezno zakonodajo. Pred kratkim je izšlo poročilo s konkretnimi primeri, kako bi zakonodaja EU o dolžni skrbnosti v podjetjih, katere vsebina je bila potrjena včeraj v zgodnjih urah, lahko pomagala zaščititi ljudi in planet.

Naša Živa je o nevidnih sestavinah za praznično mizo govorila za bralce portala Čas za zemljo.

“Največ čokolade, ki jo pojemo pri nas, je narejene iz kakava, ki prihaja iz plantaž na Slonokoščeni obali in v Gani. Samo v teh dveh državah pa pri obiranju kakava sodeluje 2,15 milijona otrok.  Če pa pomislimo na vidik podnebnih sprememb, samo proizvodnja palmovega olja, ki ga najdemo v večini predelanih izdelkov (čokoladni keksi, rogljički in zamrznjene dobrote), povzroča kar 18-krat več emisij na letni ravni kot celotna Slovenija predvsem zaradi spremembe rabe tal in pogostih požarov,” je poudarila.

Celoten članek lahko preberete tukaj: https://www.caszazemljo.si/trajnostno/skrite-sestavine-nasih-praznicnih-miz-unicevanje-okolja-in-zasuznjeni-delavci.html

Naše sporočilo za javnost pa je povzela tudi Slovenska tiskovna agencija in več slovenskih medijev, med drugimi Primorske novice in Štajerski tednik.