S predsednikom Energetske zadruge Zeleni Hrastnik Božidarjem Rogličem smo na podelitvi energetskih nagrad časnika Finance v sklopu 26. Dnevov energetikov prevzeli prvo uradno nagrado oziroma priznanje strokovne komisije za prvi projekt zadruge – Sončno šolo Hrastnik, ki predstavlja tudi prvi primer zadružne skupnostne samooskrbe iz obnovljivih virov energije v Sloveniji.

V tesnem sodelovanju z Občino Hrastnik smo povezali 22 akterjev, pred tem ustanovili energetsko zadrugo, ki je prvi primer, da je med soustanovitelji in člani občina, razrešili številne zagate ter postavili na streho hrastniške osnovne šole skupnostno samooskrbno sončno elektrarno z močjo 300 kW.

Letni prihranek izpustov ogljikovega dioksida ocenjujemo, da bo okoli 150 ton. Zadružnikom, ki so vključeni v energetsko skupnost Sončna šola Hrastnik, pa se bo v prvih 13 letih strošek električne energije znižal za 30 odstotkov in po odplačilu posojila za približno 70 odstotkov.

Čestitke vsem nagrajencem! Na portalu Financ Okolje&Energija so vse predstavili v temle prispevku

Več informacij o našem projektu pa lahko dobite tukaj oziroma na spletni strani Energetske zadruge Zeleni Hrastnik: www.zeleni-hrastnik.si

Foto: Nejc Lasič/arhiv Financ