Sredi julija se je odvila prva od dveh mednarodnih konferenc Moja revolucija 3.0. Dogodek predstavlja nadaljevanje srečanj mladih, ki so se odvijala na nacionalnem nivoju. Udeleženci in udeleženke so bili pri mednarodnem delu primorani ostati za mejami domačih držav, vendar jih to še zdaleč ni ustavilo. Še naprej so razmišljali o trenutni družbeni in okoljski situaciji v lastnih državah in širše, hkrati pa iskali rešitve in oblikovali svoje želje ter politične zahteve.

Prvo mednarodno srečanje, ki bi se naj odvilo na Poljskem, smo prestavili v virtualno okolje. Zbralo se je kar 80 mladih iz Slovenije, Avstrije, Italije in Poljske. Srečanje je potekalo tri dni. Skozi raznovrstne metode so elaborirali, analizirali in razčlenjevali politične zahteve, do katerih so udeleženci v vseh državah prišli v sklopu predhodnih nacionalnih delavnic. Tekom konference so se lahko udeležili fotografske delavnice, delavnice izdelave memov, gledališča zatiranih, plesne delavnice, risarske in pa video delavnice.  Področja, ki so jih identificirali kot njim pomembna se nanašajo na kritike sistema, delo in delavske pravice, podnebno krizo, človekove pravice in pravice živali, zdravstveni sistem in socialne izzive, migracije in mobilnost ter izobrazbo.

aktivizem skozi meme

aktivizem skozi meme

Zaključek konference, ki je bila prvi korak do oblikovanja manifesta mladih je bil, da je potrebno k izzivom pristopati celostno in ob reševanju določene problematike misliti širše. Kako točno bi lahko to dosegli pa bodo mladi udeleženci ugotavljali septembra na Dunaju, ko upamo, da se nam bo uspelo srečati tudi v živo.

oblikovanje zahtev

oblikovanje zahtev

V sklopu konference smo za slovenske udeležence oblikovali tudi okoljsko revolucionarno turo po Ljubljani. Med sprehodom smo se med drugim seznanili s pričetkom okoljskega boja v Sloveniji in slišali kako podnebne spremembe vplivajo na vinsko trto. Za konec smo se ustavili Onkraj gradbišča, v oazi sredi Ljubljane, ki okoliškim prebivalcem nudi prostor za vrtnarjenje. A o okoljski turi več v naslednjem prispevku.

Aktivizem skozi meme

Aktivizem skozi meme

Viktorija Kos, koordinatorka aktivnosti Moja Revolucija 3.0

Projekt je podprt s strani programa Evropa za državljane – Evropski spomini.