Ples za zadnji vlak v Novem mestu (Video: Studio 12)

 

Zaradi razpršene poselitve in slabe povezanosti z JPP je stopnja motorizacije v tem delu države med najvišjimi v Sloveniji, tisti del prebivalstva, ki ni sposoben vožnje ali pa nima avtomobila, pa je praktično »nemobilen« in tako nekonkurenčen. Na okrogli mizi so izpostavili glavne probleme in iskali skupne rešitve za javni promet v JV Sloveniji. Izpostavili so problematiko pokritosti območij, ki ne ležijo na glavnih koridorjih, z JPP, nepovezanost različnih oblik prevozov, drag prevoz in potrebo po enotni vozovnic. Izpostavili pa so tudi potrebo po boljši informiranosti in ozaveščenosti prebivalcev ter nujnost medobčinskega povezovanja.

Po okrogli mizi se je na avtobusni postaji Novo mesto zgodil flash mob dogodek »Ples za zadnji vlak«, ki smo ga v Focusu organizirali skupaj s koreografi in plesalci plesne šole Plesni studio Novo mesto, Studiem 12 in plesno šolo Kazina. S flash mob dogodki opozarjamo na klavrno stanje slovenskega javnega prometa, poleg tega pa želimo pokazati, da je uporaba javnega potniškega prometa lahko zabavna in privlačna oblika mobilnosti. Na avtobusni postaji je zaplesalo okoli 200 plesalcev in privabilo mnogo začudenih pogledov.

Priložnost za izražanje svojih želja glede JPP so dobili tudi mimoidoči na postaji saj bomo do pozitivnih sprememb lahko prišli le, če bomo prisluhnili uporabnikom. Njihove pozive v Focusu zbiramo ter jih bomo ob zaključku projekta Mobilizacija za JPP posredovali Ministrstvu za promet. Svoja mnenja, komentarje, ideje, želje … glede slovenskega javnega prometa pa lahko izrazite na Facebook profilu Čakajoč na avtobus.

Prvi vlak smo že zamudili … mogoče nam uspe ujeti zadnjega!


Opomba
[1] Flash mob je dogodek, ko večja skupina ljudi, ki se nenadoma zbere na javnem mestu, izvede nenavadno ali nesmiselno dejanje za kratek čas ter nato hitro izgine. Flash mob na temo JPP smo izvedli že lani na ljubljanski železniški postaji ljubljanski železniški postaji, zgodili pa so se že v številnih mestih širom Evrope (primer iz Liverpoola).

JPP NM_1_1.JPGJPP NM_4_1.JPGJPP_NM_2.JPGJPP_NM_5.JPG