Konec septembra se je na Dunaju odvila druga mednarodna konferenca v sklopu projekta Moja revolucija 3.0. Zbralo se je več kot 60 mladih iz Slovenije, Italije, Avstrije in Poljske. Kljub strogim preventivnim ukrepom proti širjenju virusa, je potekala v sproščenem, predvsem pa borbenem vzdušju, h kateremu so mladi prispevali s svojo zavzetostjo.

Udeležili smo se tudi globalnega podnebnega protesta, ki je potekal 25. septembra. Pridružili smo se tisočim na ulicah Dunaja in skupaj zahtevali ukrepanje. Protest je potekal pod sloganom “Fight every crises”, kar je bil dober uvod v konferenco Moja revoucija 3.0, saj so mladi udeleženci in udeleženke že kaj kmalu izpostavili, da so krize medsebojno povezane in se je njihovega reševanja potrebno zato lotevati celostno.

Prvi del konference je bil namenjen oblikovanju zahtev mladih, ki bodo ob koncu projekta zbrane v “Manifestu mladih centralne Evrope”*, drugi del pa seznanjanju z delovanjem Evropske unije.

 

#myrevolution: skupaj za celostne rešitve

#myrevolution: priprave na podnebni protest

podnebni protesti, Dunaj 9/2020

#Myrevolution mladina se je udeležila podnebnih protestov na Dunaju 25.9.2020

Tematska področja znotraj katerih so mladi razmišljali, razpravljali in oblikovali svoje zahteve smo razdelili na osem področij, med katerimi je krovno področje “kritika sistema”:

  1. kritika sistema,
  2. migracije in mobilnost,
  3. delo,
  4. varstvo okolja, podnebna kriza in pravice živali,
  5. človekove pravice, politična participacija, mediji in demokracija,
  6. izobraževanje,
  7. zdravstvo in socialni izzivi,
  8. prosti čas in potrošnja.

O tem, kaj točno mladi prepoznavajo kot izzive na posameznih področjih in kakšnih konkretnih sprememb si želijo, pa v prihodnjem zapisu.

Zapisala: Viktorija Kos

*Manifest 1.0Manifest 2.0