Pomemben del spletne platforme Dovolj za vse, ki jo upravljamo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, je zemljevid dobrih praks trajnostnega upravljanja z viri skupnosti, na katerem je vpisanih že 80 dobrih praks iz vse Slovenije.

Izbrane domače dobre prakse ponujajo obilico navdiha za povezovanje in delovanje v smeri koristi za celotno skupnost, ne le za posameznike. Številne smo v zadnjih mesecih posodobili, med zadnjimi pa smo na spletni zemljevid dodali: Izposojevalnico stvari v Logatcuknjižnico semen Nova GoricaSkupnostni vrt v CeljuCenter mobilnosti Maribor, kočevska Podstrešn’ca, trajnostni sadovnjak na Sončnem gričupartnersko kmetijstvo na ekološki biodinamični kmetiji Zlate misli

Koristi za okolje, lokalno gospodarstvo in okolje

Gre za dobre prakse skupnostnega upravljanja z življenjskimi viri, ki so zrasle iz skupnosti ali ob pomembnem sodelovanju oz. vključevanju prebivalcev in drugih deležnikov v lokalnem okolju (princip “od spodaj navzgor”), ki jih tudi izvajajo oziroma upravljajo. Dobre prakse so aktivne na področjih trajnostnega urejanja prostora, trajnostne mobilnosti, samooskrbe s hrano in ekološkega kmetijstva, lokalnega krožnega gospodarstva in trajnostne potrošnje, učinkovite rabe energije in oskrbe z energijo iz lokalnih obnovljivih virov ter participativnega upravljanja. 

Skupnostni projekti so izjemno pomembni med drugim zato, ker prinašajo številne koristi tako za posameznike kot za širšo in ožjo lokalno skupnost. Družbene, gospodarske in okoljske koristi pobud denimo identificira še sveža študija “Podnebne pobude, ki jih vodijo skupnosti”, ki je nastala na Focusovo pobudo. Slednja analizira 19 dobrih praks iz tujine in Slovenije – energetske zadruge, souporaba avtomobilov, Repair Cafe, plavajoča soseska, šolske ulice… O potencialu skupnostnih projektov pri naslavljanju sodobnih izzivov pa priča tudi 12 domačih in tujih primerov, ki so vključeni v Katalog dobrih praks.

Tudi neaktivne prakse so pomembne

Zemljevid dobrih praks na platformi Dovolj za vse ni namenjen le informiranju, temveč tudi povezovanju akterjev in medsebojnemu prenosu izkušenj z izvajanjem konkretnih projektov. Vsaka praksa, ki je objavljena na zemljevidu, poleg kratkega opisa vsebuje tudi kontaktne informacije o nosilcu dobre prakse in spletne povezave na mesta z dodatnimi informacijami. S tem zainteresiranim omogoča vzpostavitev stika z izvajalci prakse in izmenjavo informacij o praksi sami.

S tem namenom so na zemljevidu ohranjene tudi nekatere dobre prakse, ki niso več aktivne – Menjalni krog Zasavje, alternativna veleblagovnica Smetka… Kljub temu, da se je njihova zgodba končala, so pobudniki pridobili zelo dragocene izkušnje, ki so jih večinoma pripravljeni deliti in ki so lahko zelo v pomoč pobudnikom podobnih skupnostnih projektov.

Neuspehi so pri skupnostih projektih žal pogosti, saj z inovativnimi rešitvami orjejo ledino in kot prvi naslavljajo izzive na tovrsten način. Tudi zato se v večini primerov skupnostni projekti v praksi uresničujejo zelo počasi, pobudniki si želijo strokovne podpore, zelo pa so dobrodošle tudi informacije in nasveti iz prve roke.

Vabljeni k ogledu in k podajanju novih predlogov dobrih praks na povezavi

 

                   

Spletno platformo Dovolj za vse upravlja Focus v partnerstvu z Umanotero v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.