Do 31. decembra 2011 lahko oddati zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije za leto 2011. 

Kako?

1. Izpolni, natisni in posreduj obrazec na tvoj pristojni davčni urad. Ali pa pošlji obrazec na naš naslov: 
Focus društvo za sonaraven razvoj, Trubarjeva 50, 1000 Ljubljana.

ALI

2. Desno spodaj na naši spletni strani najdeš poseben gradnik, ki ti omogoča izpolnitev podatkov. Natisni, podpiši in pošlji obrazec, ki ga izpolneš preko gradnika, na svoj davčni urad.

ALI

3. Preko sistema eDavki.

HVALA!

*****

Društvo Focus je v zadnjih 7 letih naredilo veliko na področju izobraževanja in ozaveščanja ter sooblikovanja politik na področjih trajnostnega razvoja, podnebja, energije in mobilnosti z namenom spodbujati rešitve za okolju in družbi odgovorno življenje. Rezultati našega dela so največkat očem nevidni, a vendar jih lahko zaznate v obliki spremenjenih predpisov ali v bolj okoljsko ozaveščenemu prebivalstvu.

Leta 2009 smo pridobili status nevladne organizacije na področju varstva okolja, ki deluje v javnem interesu in s tem tudi pravico, do donacij dela dohodnine, ki morda ostala v proračunski blagajni. Za kaj gre? Vsak davčni zavezanec lahko 0,5 % svoje dohodnine nameni želeni organizaciji in na ta način v majhni, a pomembni meri vpliva na porabo proračunskih sredstev, s katerimi bi v nasprotnem primeru namesto njih upravljala država.

Stanje okolja je vse bolj zaskrbljujoče. Zato je potrebno lepe besede iz podnebnih, energetskih in prometnih politik Slovenije in EU prevesti v praktične ukrepe in dosežke. S tem se bo spopadalo društvo Focus tudi v letu 2011. Dokončati želimo proces sprejemanja podnebnega zakona, ki smo ga sprožili v letu 2008. Sodelovati želimo pri prenovi Nacionalnega energetskega programa, da bo Slovenija dobila politično osnovo za trajnostno rabo energije in prehod na obnovljive vire. Opozarjati moramo, da predvolilne obljube o varovanju okolja in trajnostnem razvoju ne smejo ostati le črka na papirju, medtem ko se v praksi izvajajo umazani projekti, kot je npr. TEŠ6. Zavzemali se bomo za oživitev javnega potiškega prometa, ki je trenutno v hudih škripcih. Izpostavili bomo posledice vse bolj uničujočih potrošniških vzorcev, ki poleg hitrega trošenja materialov in surovin, trošijo tudi naš čas in energijo, ter se spraševali, ali ni tega uničujočega pohoda kapitala že dovolj. 

V naprej se ti zahvaljujemo, ker se boš s svojo donacijo prispeval k našemu skupnemu boju za družbi in okolju bolj odgovorno življenje.

Prosim, če sporočilo posreduješ tudi svojim sorodnikom, prijateljem in vsem, ki jim je mar za okolje.