Različni razvojni projekti po svetu sicer prinašajo veliko dobrega, od delovnih mest do razcveta lokalnih podjetij. Pogosto pa imajo razvojni projekti tudi številne negativne učinke, od uničenja okolja do izgube življenj aktivistov, ki glasno opozarjajo na vplive projektov na okolje in družbo.

V letu 2018 je bilo umorjenih 321 zagovornikov okoljskih in človekovih pravic. 77 odstotkov umorjenih je poskušalo zaščititi zemljo, okolje in avtohtone prebivalce.

Tisti, ki skušajo zagovarjati pravičen in trajnosten način življenja ter zavarovati ruralne skupnosti, nasprotujejo uničevanju in onesnaževanju gozdov, zemljišč in vode na makro ravni. V številnih primerih se lokalni zagovorniki, med katerimi so številne ženske, soočajo z grožnjami s strani močnih interesov, zlasti velikih korporacij in državnih organov.

Tveganje fizičnega napada je še posebej veliko za zagovornike pravic okolja in avtohtonega prebivalstva. Po podatkih, ki so jih leta 2018 zbirali Front Line Defenders, so bili zagovorniki okolja skoraj trikrat bolj verjetno napadeni kot zagovorniki pravic na drugih področjih.

Zagovorniki na področju varovanja zemljišč, okolja in avtohtonih prebivalcev bi morali imeti osrednjo vlogo pri svetovnih prizadevanjih za boj proti podnebnim spremembam, vendar je treba za to veliko večjo pozornost nameniti grožnjam in nasilju, s katerim se soočajo. Treba jih je obravnavati kot ključne zaveznike v tej bitki in zagotoviti zaščito države in mednarodne skupnosti. Njihovo pravico, da rečejo „ne“ in izberejo lastne modele razvoja, morajo spoštovati vlade, podjetja in razvojne finančne institucije. Na umore, ustrahovanje, nadlegovanje in sistemsko izključenost, ki jih doživljajo, se ne smemo več odzivati s kolektivnim gledanjem s nasprotno smer. Prav tako ne smemo več dovoliti pristranskih pripovedi tistih, ki želijo uporabiti njihovo zemljo, gozdove in ​​vodne vire za dobiček.

Zato vam želimo v Focusu skozi mini spletno kampanjo Okoljski aktivisti na prvi bojni črti na družabnem omrežju Facebook približati nekaj zgodb zagovornikov in aktivistov iz celega sveta, ki so s svojimi življenji ali svobodo ščitili okolje in lokalne skupnosti.

Tedenske objave lahko spremljate na profilu Focus društvo za sonaraven razvoj pod ključnikom #PrvaBojnaČrta: https://www.facebook.com/Focus-dru%C5%A1tvo-za-sonaraven-razvoj

 

Kampanja je del projekta Slovenski glas za finančno pravičnost, ki ga izvajamo v okviru evropskega projekta Citizens for financial justice. Projekt sofinancira EU. Več