Tudi v 2019 tradicionalni Fairtrade piknik sredi zelenega Tivolija ni minil brez kuharskega izziva PraviLNO pečeno. V društvu Focus in Pravični trgovini 3MUHE smo se odločili, da ljubiteljske kuharje in kuharice, ki jim ni vseeno kakšne sestavine uporabljajo, znova pozovemo, da pri pripravi dobrot uporabijo izključno lokalno pridelane sestavine (zaželen ekološki certifikat) in  sestavine, pridelane v sistemu pravične trgovine. Na naše veselje se jih je nekaj odzvalo na naše povabilo in tako smo spet skupaj pokazali, da je mogoče iz etično pridelanih surovin ustvarjati odlične izdelke – le malo več truda je potrebnega, da takšne surovine najdemo.

Sladka ali slana karamela, divje nabrani hmeljevi vršički, suhe hruške, črni fižol in še kaj…

Vse sestavine, uporabljene v priloženih receptih, so bile pridobljene lokalno ali pridelane v sistemu pravične trgovine. Z vami delimo šest odličnih receptov, ki so jih avtorji z veseljem prispevali za našo knjižico. V njej je tako mogoče najti zmagovalno kombinacijo karamele, kave in lešnikov, povezanih v slastno torto, veganski quiche s hmeljevimi vršički in divjimi dodatki, slastne rožičeve kroglice, sladko slano pokovko, ter malo drugačen tiramisu in brownije.

V komisiji za ocenjevanje izdelkov, prispelih na sedmi natečaj PraviLNO pečeno 2019, so sodelovali Danilo Ivanuša – Knedl, ki z inovativnimi pristopi in kuhanjem navdušuje mlade in malo manj mlade za zdravo in pravično hrano, Mateja Delakorda, urednica portala Odprta Kuhinja ter blogerka na Zgodbe na krožniku, ter Jan Demaria, priznani barman, samostojni podjetnik in študent gostinstva.

Vsem gostom, ki tudi sicer pri svojem delu poudarjajo trajnost, se iskreno zahvaljujemo! Dodamo pa naj še, da smo z dostavljenimi dobrotami, ki smo jih razdelili med udeležence in udeleženke piknika, zbirali sredstva za program podporništva društva Humanitas.

Želimo vam obilo užitkov ob preizkušanju receptov, zbranih v knjižici PraviLNO pečeno 2019, ki smo jo uredili v sodelovanju s Pravično trgovino 3Muhe.

Pridružite se ljubiteljskim kuharjem in kuharicam, ki nam bodo pomagali že sedmo leto zapored poslati odločno sporočilo: ni pomembna samo kakovost sestavin, ampak tudi njihov izvor in vpliv pridelave na okolje in ljudi!

Tukaj pa lahko najdete še recepte z natečaja PraviLNO pečeno 2017 in PraviLNO pečeno 2018.

Več fotografij pa je na voljo tukaj.