Predsednik COPa, indonezijski okoljski minister, g. Rachmat Witoelar, je v petek delegatom predstavil njegov pogled na ‘zemljevid’ Balija (Bali Roadmap). Po njegovem mnenju mora vsebovati čas, do katerega naj bi se sprejel sporazum, ki bo opredelil nov podnebni režim po letu 2012. T.i. Bali Roadmap naj bi imel dva tira – konvencijskega in kjotskega (AWG, člen 9), objavljen pa naj bi bil v obliki ministrske deklaracije.

V okviru Ad-hoc Working Group (AWG) se države pogovarjajo o delovnem programu za naslednji dve leti, predvsem pomembno je vprašanje, kdaj bodo potekali pogovori o novih zavezah za zmanjšanje emisij razvitih držav. Verjetno je, da se bodo o najpomembnejših točkah razprave odločali ministri.

Prav tako poteka razprava o reviziji Kjotskega protokola  (člen 9). Države se dogovarjajo o vsebini oz. namenu revizije – naj bo to revizija implementacije protokola ali revizija za izboljšanje učinkovitosti protokola; kaj vse naj revizija zajema, časovni potek itn.  Tudi na tem področju se resna pogajanja šele začenjajo.

Največji zavezniki nevladnih organizacij na Baliju so revne in otoške države ter Evropska unija. Saudska Arabija, po pričakovanjih, najbolj nasprotuje njihovim stališčem.