Nekatere od največjih svetovnih finančnih institucij, vključno z UBS in CitiGroup, pravijo, da ima investiranje v solarno energijo velik finančni smisel, saj solarni paneli postajajo učinkovitejši in cenejši, medtem ko se stroški električne energije za gospodinjstva konstantno višajo. Dodajajo, da bi že zaradi ekonomike do leta 2020 morale skoraj vse strehe komercialnih in stanovanjskih objektov v večini držav EU biti opremljene s solarnimi sistemi. Takšen razvoj pa bi imel velikanske posledice na tradicionalni energetski sektor, ki je dolgo navajen na to, da so fosilni viri poglavitni vir električne energije.

V Nemčiji je lani električna energija iz obnovljivih virov dosegla 22 % delež proizvedene elektrike, medtem ko je delež zemeljskega plina padel iz 14 % na 11 %. Obenem vetrna energija pospešeno postaja ena od najcenejših opcij za proizvodnjo električne energije v številnih državah. V ZDA so leta 2012 inštalirali več vetrnih kapacitet za proizvodnjo električne energije kot katerega koli drugega vira, predvsem ker je vetrna energija postala konkurenčna fosilnim virom.

Raziskava Citigroup je pokazala, da bodo do leta 2020 v večini delov sveta obnovljivi viri energije cenovno konkurenčni fosilnim virom tudi brez sofinanciranja. Bloomberg v poročilu New Energy Finance ugotavlja, da bi delež obnovljivih virov na novo postavljenih kapacitet za proizvodnjo električne energije do leta 2030 lahko dosegel med 69 % in 74 %.

Po drugi strani pa lahko beremo, da številne velike energetske družbe v Evropi zaradi slabih donosov zapirajo termoelektrarne. Tako naj bi nemški RWE zaprl nekaj plinskih elektrarn v Nemčiji in na Nizozemskem, ker so postale nerentabilne zaradi porasta obnovljivih virov. E.ON pa je zaprl že za 6,5 GW fosilnih elektrarn, večinoma elektrarn na premog.

”Obnovljiva prihodnost” se tako iz vizije okoljskih aktivistov vse bolj spreminja v realnost, ki jo zdaj prepoznavajo tudi veliki in močni akterji na področju energetike, ki so še do nedavnega zatrjevali, da bomo brez fosilnih virov živeli ob svečah. A žal teh pozitivnih trendov slovenski odločevalci in energetiki še niso opazili.