V pobudi Še je čas! ocenjujemo, da gre za nedopustno poigravanje z vsemi tistimi, ki so v razpravi predstavili konkretne in preverjene argumente, in navsezadnje tudi s prebivalci Slovenije, ki bomo morali na svoja pleča nehote prevzeti vso ekonomsko in okoljsko škodo, ki jo bo ta projekt povzročil. Postalo je jasno, da niti vlada, niti odbor za finance pri odločanju o poroštvu nikoli nista imela namena tehtati argumentov. Kakšen je bil namen igre zavlačevanja, pa javnost verjetno nikoli ne bo v celoti izvedela.

Poslanci so namreč poroštvo podprli kljub temu, da je znano, da je nepravilnosti in sume kaznivih dejanj in korupcije v projektu ugotovila slovenska Komisija za preprečevanje korupcije, v juniju pa je preiskavo o korupciji in konfliktu interesov potrdil tudi Evropski urad za boj proti goljufijam – OLAF. Gluhi pa so ostali tudi za ugotovitve Greenpeaceovega poročila Družbeni strošek energije iz Šoštanja, ki ugotavlja, da bo TEŠ 6 v 40 letih delovanja povzročil vsaj 1320 smrtnih žrtev ter med 6,7 in 9,7 milijard evrov škode za narodno gospodarstvo.

Pobuda Še je čas! je že ob začetku seje 21. junija pred parlamentom organizirala protestni shod, ki se ga je udeležilo tudi 1320 glinenčkov, ki ponazarjajo število potencialnih žrtev TEŠ 6. A ker je bila seja prekinjena, so se glinenčki vrnili tja, od koder so prišli – na mestne ulice in trge, kjer nagovarjajo mimoidoče in jih opozarjajo na škodljive posledice TEŠ 6. Poiskali so tudi terapevtsko pomoč pri dr. Milivojeviæu, šli na avdicijo v Mini Teater, izkazali solidarnost z upokojenci in postali medij za pesnike na festivalu Mlade rime. Svojo dejavnost nenehno širijo in postajajo kritični nosilci družbenega komentarja v širšem kontekstu; v prihodnosti ne bodo predstavljali le potencialnih žrtev TEŠ 6, ampak vse depriviligirane, hendikepirane in izključene, ki jih je vsak dan več v Sloveniji.

Glinenčki niti zdaleč še niso izrekli zadnje besede. Njihove najnovejše poteze lahko spremljate na spletni strani www.sejecas.si in na socialnem omrežju Facebook (FB profil pobude in glinenčka).