V zadnjih 20 letih je bilo ubitih več kot 2000 okoljskih aktivistov oz. zagovornikov. Skoraj tretjina umorov je povezana z izkoriščanjem naravnih virov, kot so gozdarstvo, rudarjenje, kmetijstvo velikega obsega in hidroelektrarne. Kar tretjino ubitih aktivistov po svetu predstavljajo staroselci, ki so v prvih vrstah boja proti podnebnim spremembam in nezakonitemu izkoriščanju naravnih virov. 

Film Iluzija izobilja prikazuje, kako vlade in korporacije, ujete v globalno tekmo za neomejeno rast, pridobivajo najcenejše surovine brez ozira na okolje in človekove pravice. Spremljamo boj Maxime, staroselske kmetice, ki svoje ozemlje brani pred širjenjem rudnika zlata, Berthe, mama katere je bila umorjena v svojem uporu proti izgradnji hidroelektrarne, ki bi lokalnim skupnostim odvzela dostop do vodnih virov, ter Caroline, ki se zavzema za pravico družin 275 žrtev, ki so umrle v nekaj minutah ob sesutju jeza za strupene odpadke v mestu Brumadinho.  

Bertha, Carolina in Maxima pripovedujejo zgodbo o neutrudnem pogumu: Kako se še naprej boriti za zaščito okolja, ko je ogroženo tvoje življenje, ko so policijska represija, nadlegovanje podjetij, poškodbe ali celo grožnje s smrtjo del vašega vsakdana? Vse tri glavne junakinje posvečajo svoje življenje uporu proti nekaznovanosti korporativnih kršitev in bijejo “boj proti sodobnim osvajalcem”.  

Festival migrantskega filma 2023

In kaj lahko storimo v EU? Film obstoječe kršitve poveže s pripravo evropske zakonodaje o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti, ki bi omogočil pravni pregon takšnega ravnanja podjetij iz Evropske unije po svetu. 

Film Iluzija izobilja bo v Sloveniji premierno predvajan v okviru Festivala migrantskega filma v sredo, 21. junija ob 18:30 v Slovenski kinoteki. Projekciji bo sledil pogovor dr. Lano Zdravković iz Mirovnega inštituta in Aljošo Petkom iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja – PIC, vodila pa ga bo Nina Tome iz Focusa. 

Projekcija je brezplačna. Število mest je omejeno. 

Vljudno vabljeni!

Dogodek je del projekta Our Food. Our Future, ki ga sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Za vsebine v okviru dogodka so odgovorni izključno organizatorji. Dogodek ne odraža nujno stališč Evropske komisije. 

Stališče Focusa.