Skupaj s koalicijo organizacij, ki se zavzemamo za sprejem ambicioznega zakonodajnega predloga na področju obvezne dolžne skrbnosti na področju okolja in človekovih pravic, smo predsednici Evropske komisije, Ursuli Von der Leyen, 8. decembra 2021 poslali pismo, v katerem izražamo zaskrbljenost nad zavlačevanjem objave predloga iniciative za trajnostno korporativno upravljanje.

Kljub obljubi, da bo predlog, ki bo “močan in uravnotežen” ugledal luč sveta še v letu 2021, je objava premaknjena nedoločeno v prihodnost. Nesprejemljivo je, da je objava predloga zakonodaje, ki bi omogočila milijonom ljudi, da zahtevajo pravičnost ob kršitvah človekovih pravic in ki pomaga pri varovanju okolja in podnebja, že tretjič preložena. Skrbi nas tudi pomanjkanje transparentnosti v tem procesu.

Zavlačevanje omogoča podjetjem, da nadaljujejo z višanjem zaslužka na račun prisilnega dela v globalnih dobavnih verigah; omogoča nadaljevanje praks, ki lokalne skupnosti in staroselska ljudstva označuje kot kriminalce, napade na varuhe okolja in človekovih pravic in celo umore; prakse, ko delavci delajo v človeka nedostojnih razmerah, ženske so žrtve spolne diskriminacije, plače pa ne omogočajo dostojnega preživetja; prakse, ko morajo žrtve zlorab čakati na pravico več kot desetletje.

Več kot pol milijona nas je pozvalo Evropsko komisijo k sprejemu ambiciozne zakonodaje. Evropski parlament je klic po pravičnosti okrepil s pozivom komisiji, da sprejme zakonodajo na področju obvezne dolžne skrbnosti na področju okolja in človekovih pravic, kar so podprle vse večje politične skupine. Zakonodajo podpira tudi več kot 80 % državljanov EU držav.

Pismo si lahko v angleškem jeziku preberete tukaj.

Več o konkretnih primerih, ki orišejo težave pri spopadanju z nepravičnostmi in zlorabami ter uničevanjem okolja, si lahko preberete tukaj.

Proces sprejemanja zakonodaje in aktivnosti na nevladni in politični ravni si lahko ogledate tukaj.