Ali bo slovenska nogometna reprezentanca na Euro 2024 zmagovalka v okoljsko odgovornem potovanju na dogodek?

Sprememba načina potovanja je ključnega pomena za izpolnitev zaveze iz Pariškega sporazuma, da omejimo globalno segrevanje pod 1,5 °C, kar pomeni, da imamo podnebne spremembe še lahko pod nadzorom. Nogomet in zlasti slovenska nogometna reprezentanca bi lahko imela pomembno vlogo v tem boju.

Številne okoljevarstvene organizacije iz Evrope smo z odprtim pismom danes pozvale domače nogometne reprezentance k zavezi, da na evropsko nogometno prvenstvo Euro 2024 potujejo trajnostno, z vlaki in avtobusi, in se izognejo letenju z visokimi izpusti.

UEFA in nemški železniški prevoznik Deutsche Bahn sta podpisala dogovor o spodbujanju navijačev, da v Nemčijo in znotraj nje potujejo z vlaki. Tudi Slovenske železnice so pričele z aktivnostmi spodbujanja udeležencev Euro 2024, da se na oglede tekem odpeljejo z vlakom, kar pozdravljamo. Verjamemo, da se lahko slovenska nogometna reprezentanca temu ne le prilagodi, ampak naredi korak dlje in se tudi sama odpravi v Nemčijo na trajnosten način.

Zavedanje raste tudi pri drugih reprezentancah in tekmovanjih. Če bi na primer francoska ekipa za potovanje iz Pariza v Dortmund namesto letala uporabila direktni vlak in se približala svojemu baznemu taboru v Paderbornu, bi zmanjšala emisije ekvivalenta CO2 za 98 %. Za olimpijske igre v Parizu so se reprezentance Združenega kraljestva, Nizozemske, Belgije in Nemčije že zavezale, da bodo v Pariz potovale z vlakom, da bi zmanjšale svoje emisije.

Hkrati pa pozivamo vse navijače in navijačice, ki v teh dneh načrtujejo svojo pot v Nemčijo, da se odločijo za trajnostno potovanje z vlakom in avtobusom. Pri Slovenskih železnicah bodo namreč ob zadostnem povpraševanju načrtovali dodatne vlake.

Pismo nogometni reprezentanci